"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Medicum lasi massvaktsineerimisele registreeruda ka 50-aastastel (0)
02. aprill 2021
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

Haigekassa palus Medicumil see võimalus sulgeda ning kella 10.45 seisuga oligi vastav muudatus Medicumi hallatavas registratuur.ee keskkonnas tehtud.

Kui esialgse info järgi oli nädalavahetuse massvaktsineerimine koroonaviiruse vastu suunatud 1956. aastal ja varem sündinud inimestele ning 1961. aastal ja varem sündinud COVID-19 riskirühma kuuluvatele inimestele, siis ööl vastu reedet oli Medicumi keskkonnas registratuur.ee aegade broneerimine tehtud võimalikuks juba 1971. aastal sündinud inimestele, vahendas BNS ERR-i.

Võimalus alates 50. eluaastast Tallinnas ja Põhja-Eestis vaktsineerimisele registreeruda oli avatud juba neljapäeva õhtust ning kuni reede hommikuni inimesed seda ka aktiivselt kasutasid.

Haigekassa pressiesindaja Evelin Trink ütles, et otsuse võimaldada vaktsineerimisele registreeruda ka 1971. aastal sündinutel tegi Medicum ning see oli ametlikult kooskõlastamata.

Haigekassa palus Medicumil see võimalus sulgeda ning kella 10.45 seisuga oligi vastav muudatus Medicumi hallatavas registratuur.ee keskkonnas tehtud. Digilugu.ee keskkonna kaudu noorematel kui 1961. aastal sündinutel vaktsineerimisele registreerimise võimalust ei tekkinudki.

Medicumi juht Tõnis Allik kinnitas, et kõik, kes on endale broneeringu saanud Medicumi registratuuri või kõnekeskuse kaudu, saavad oma vaktsiinidoosi kätte.  

Alliku kinnitusel oli vaktsineerimise avamine 50-aastastest alates teadlik otsus. “Ajutiselt oli see (noorematele – toim.) avatud, saamaks aru, kas huvi on üldiselt madal või on ainult vanemas grupis madal. Tõesti, broneerimisi tuli noorematelt ning nemad saavad kõik teenindatud.”

Alliku sõnul on nii laupäevaks kui pühapäevaks endiselt saada üle 3000 vaktsineerimisaja ning ta kutsus üles 60-aastaseid ja vanemaid inimesi endale vaktsineerimist broneerima.

Kui peaks pühapäeva õhtuks aegu endiselt üle jääma, siis uuesti vabaks neid Alliku sõnul ei lasta. See olevat ka haigekassa ja sotsiaalministeeriumi soov, et konkreetsed vaktsiinid tuleb pakkuda vanemale sihtrühmale. Eksperimendi korraldamise eest on Allik enda sõnul peapesu kätte saanud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nentija
4. apr. 2021 09:50
See aitab vähendada vanuselist apartheidi vaktsineerimisel, mida viivad ellu igat liiki sallivuslased.
variant
2. apr. 2021 20:36
Siin on kunagi võimalikud ka kohtukeissid.