"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Suessi kanali laevaliikluse ummik on kahanemas (0)
02. aprill 2021
Scanpix/ Foto on illustreeriv

Nädala Suessi kanalit blokeerinud hiigellaeva Ever Giveni tekitatud laevaummik kahaneb pidevalt ning kanalit läbida soovivate laevade arv oli mõne päeva taguselt 300-lt vähenenud 206-ni, teatas kanali operaator Leth Agencies.

Pilvelõhkuja suurune konteinerlaev saadi esmaspäeval lõpuks liikuma, lõpetades kriisi, mille tõttu oli blokeeritud üks maailma olulisemaid veeteid ning seiskunud miljardite dollarite ulatuses merekaubandust, vahendas BNS. Toona ütles kanaliamet, et ootel on 420 laeva, lootes et Panama lipu all sõitev ja Jaapani ettevõttele kuuluv Ever Given liikuma pääseks.

Leth Agencies teatel on pärast seda, kui Ever Given terve hulga puksiirlaevade ja tõusuvee abil liikuma sai, kanali läbinud juba 357 laeva.

400 meetri pikkune Ever Given oli pea nädala põiki Suessi kanalis kinni umbes kuus kilomeetrit kanali lõunapoolsest otsast Suessi linna juures. Seetõttu võtsid paljud laevad ette pikema teekonna ümber Aafrika lõunatipus asuva Hea Lootuse neeme, mis tähendas laevadele tuhandete dollarite eest lisakulusid kütusele ja muule. Osad laevad jäid kohapeale ootama kanali avanemist.

Ennenägematu kanalisulg, mis tekitas hirme tähtaegade pikenemise, kaubapuuduse ja suuremate kulude osas tarbijatele, lisas pingeid ka laevandusele, mis on koroonaviiruse tõttu niigi suure surve all.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.