"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
VIDEO! Aprillist maikuuni saab koduarstibrigaadi kutsuda koju kuni 12-aastastele haigetele lastele (0)
05. aprill 2021
Rene Suurkaev

Tallinna linna eestvõttel on aprillis ja maikuus võimalik nädalavahetuseti kutsuda lastele vanuses kuni 12 eluaastat koju koduarstibrigaad.

 

Väljakutseid teenindab Tallinna Kiirabi koos Tallinna Lastehaiglaga. Eesmärk on võimaldada kiiremat arstiabi lapsevanematele ja ühtlasi leevendada kiirabi ja lastehaigla erakorralise meditsiiniosakonna koormust koroonaepideemia ajal.

Perearstid üldjuhul puhkavad nädalavahetuseti, kuid haigused ei küsi päeva. Anul on kaks väikest last, kolmene ja viiene. Neid nädalavahetusi, mil oleks tahtnud laste haiguste osas perearstiga nõu pidada, on ikka tulnud ette. 

“Oligi üks nädalavahetus, nad olid üsna hiljuti just tuulerõugetes ja nagu ikka, sa ei tea täpselt, mida peaks tegema,” kirjeldas Anu olukorda laste haigestumisel.

Eelmise aasta sügisest saavad aga lapsevanemad Tallinna piires kutsuda igal reedel, laupäeval, pühapäeval ja riigipühadel koju koduarstibrigaadi, mille koosseisus on üldarst või pediaater ja kiirabitehnik. Vanuseiga, kellele on võimalik koduarsti kutsuda, tõsteti nüüd seoses koroonaviiruse levikuga.

“Alates 2. aprillist on see vanusepiirang suurem. Kui siiamaani on see teenus olnud mõeldud lastele sünnist kuni 8nda eluaastani, siis nüüd on see 12nda eluaastani. Ka laste seas on nüüd tihedamini koroonajuhtumeid ja meil on praegu ressurssi, et aidata ka vanemaid lapsi. Me tahame seda ressurssi kasutada,” sõnas Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Laiendatud sihtrühm kehtib esialgu maikuu lõpuni ning teenus on mõeldud nendele lastele, kel on äge terviseseisund, kuid kes ei vaja vältimatut abi.

“Keskmiselt on 3-4 väljakutset tööpäeva jooksul, mõni päev rohkem, mõni päev vähem. Valdav enamus patsiente on meil alla aastased väikelapsed.

Põhivaldkond on seotud nendega ehk see on ka see kontingent, kus alati väljakutseid on kõige rohkem, sest ühelt poolt on nende lastega erinevaid probleeme ja ka vanemad on väikese kogemusega,” rääkis Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas.

Lastele mõeldud koduarstibrigaadist ei ole Anu küll veel midagi kuulnud, kuid arvab, et selline võimalus on ainult positiivne.

 “Sageli ei ole ju see, et ma teen ainult telefonikõne ja minu süda jääb rahule. Ikka ju muretsed, kas kõik on hästi, äkki oleks arsti vaja kohe, siis see oleks väga hea võimalus,” arvas Anu.

Koduarstibrigaadi teenust rahastab Tallinna linn ning kojukutseid saab teha Tallinna Kiirabi dispetšeri numbril 6971145 reedest pühapäevani kella 12-20ni.

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.