Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
VIDEO! Heeroldi jutud: väärikas raamatukogu ehitati algselt vene klubile (0)
05. aprill 2021

Vabaduse väljaku kõrval asuv Tallinna Keskraamatukogu hoone ehitati algselt kohalikule vene aristokraatlikule seltsile. Kunagist hiilgust säilitavad tänaseni alakorruse neorenessanslike võlvidega saalid, suursugune trepikoda ja rohke stukkdekooriga peasaal.

“Kui ringi vaatame, siis näeme, et meid ümbritseb vana ja väärikas arhitektuur,” sõnas heerold Jüri Kuuskemaa. “Vestibüülis ümbritsevad meid massiivsed sambad, mille profileeritud kapiteelidelt tõusevad üles ümarkaared ja mis jagavad ruumilae üksikuteks võlvikuteks. See on nagu keskaegne, aga see on renessansistiil 16. sajandi stiili jälgedes.” 

Kuuskemaa sõnul olid mõlemal pool trepikoda toredad ruumid. “Üks neist oli lugemisaal, praeguse raamatukogu eelkäija, teisel pool oli piljardisaal. Keldris oli koguni keeglirada olemas. Kui vaatame edasi, siis näeme treppi, mille taga on otsekui pidulik triumfikaar kahe diivaniga, millel on toretsev algne raamistus,” lisas ta.

Vene klubi põhiplaan on T-tähe kujuline. Estonia puiestee poolne külg on tähe pealmine osa ja õue pool on pikem haar, kus paiknes köök ja mitmesugused abiruumid.

Ruumides on alles laekrohvi karniisid, aga ei ole enam toredaid kristallkroonlühtreid, mis siin tõenäoliselt paiknesid. Puuduvad ka valitsejate portreed ja muud kujutised, mis pidid ruumile andma täiendavat ideoloogilist kaalu, venelisust, imperiaalsust ja vagadust.

“Võiks öelda, et omaaegse vene klubi au, mõistus ja südametunnistus on koondunud teisel korrusel asuvasse suurde saali. Juba tänavalt seistes on näha suured ümarkaarsed pealmikuga aknad, mis osutavad, et selle taga peabki olema peasaal. Põhiline osa dekoorist on koondunud lakke, millest ripuvad alla kolm väga võimsat kullatud pronksist neobarokset lühtrit,” rääkis heerold.

Kuna hoonest pidi saama vene seltskonna paraadhoone, siis kaunistati seda korralikult. Seintel oli palju maale, gravüüre ja tõenäoliselt ka suuremastaabiline valitseva keisri portree.

Hoone suursuguses saalis tähistati vene seltskonna jaoks tähtsaid kirikupühasid, aga ka keisri ja tema perekonnaliikmete tähtpäevi. Samuti toimusid seal keisrlikud visiidid. “Nikolai II käis siin korduvalt kohtumas nii prantsuse presidendi ja saksa keisriga kui niisama uudistamas,” sõnas Kuuskemaa.

1918. aastal vene klubi lagunes ja peale tuli saksa keiserlik võim. “Eesti aja alguses oli siin mõnda aega ka tööliste kelder, kus kogunesid vasakpoolsed, sotsialistid ja kommunistid. Tööliste kelder pandi kinni pärast 1924. aasta detsembri putši,” rääkis heerold.

Peale tööliste keldrit muudetigi hoone raamatukoguks.”Tallinna Keskraamatukogu on aegade jooksul tublisti laienenud. Tal on tekkinud osakondi ja on tore kogeda, et raamatute invasion Eestis jätkub. Nii et keskraamatukogu on tõesti väärikas institutsioon, mis kasutab vana arhitektuuri väärikalt ja tema tegevus on suunatud meie harimisele ja tulevikku,” lisas heerold.

SARNASED LOOD:

VIDEO! Heeroldi jutud: martsipanitoast leiab nii karu Miša kui ka hülgepoeg Vigri

VIDEO! Heeroldi jutud: Tallinna vanimas kohvikus sai juba 1870.a. 70 erinevat sorti torte

VIDEO! Heeroldi jutud: mida peidab endas Mihkli kiriku muuseumi aardekamber

VIDEO! Heeroldi jutud: kosmiline reis kultuuripärandisse Kaljo Põllu loominguga

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, millised loomad on Tallinnas elanud

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, kuidas toimetasid Tallinna raehärrad

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, millise kuninganna võib leida raesaali kambrist

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, kuidas pildipiibel asendas meie esivanematele aabitsat

VIDEO! Heeroldi jutud: Püha Vaimu kirik on linlastele lohutust pakkunud üle 400 aasta

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, milliseid aardeid peidab antiigiäri varasalv

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: vaata, millest sai alguse jõulukinkide tava

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline seos on Mustpeade vennaskonnal sõjandusega?

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline on Tallinna kõige suurejoonelisem ehitus

VIDEO! Heeroldi jutud: millised olid sajandite tagused pidude traditsioonid? 

VIDEO! Heeroldi jutud: Tornide väljaku purskkaev kujutab salapärast naisfiguuri

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, miks ja millal sai Toompeal asuv Rootsi bastion endale nimeks Lindamägi 

VIDEO! Heeroldi jutud. Kummitavate vaimude tänav

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.