"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KOHVIKUPIDAJA: Linna toeta oleks paju vähem toidukohti alles (0)
26. aprill 2021
Scanpix

“Kui ei toetataks, oleks vanalinn toidukohtadest peaaegu täiesti tühi,” ütles vanalinna ettevõtjate ühingu esindaja ning kohvikupidaja Raoul-Vello Leitham linnavalitsuse otsuse kohta üürisoodustusi pikendada.
Tallinna linnavalitsus otsustas, et linnale kuuluvatel äripindadel tegutsevaid kauplejaid, toitlustajaid ning spordiklubisid toetatakse edasi. Nende 100% üürivabastust pikendatakse kuni 31. maini. Seda vaatamata, et alates 3. maist piirangud pisut leevenevad.
Nii lubatakse alates 3. maist inimestel süüa-juua väliterrassidel, ehkki vaid kuni 50% täituvuse ulatuses ja kella 21-ni. Toidukohtade siseruumid jäävad endiselt klientidele suletuks. Seega liigub olukord avanemise suunas veel aeglaselt.
Väliterrasside soodustus kuni suve lõpuni
“Meie asjatundjate hinnangul avaldub piirangute negatiivne mõju ettevõtluses veel küllalt pikalt,” lausus abilinnapea Aivar Riisalu. “Sajaprotsendilise üürivabastuse saavad lisaks üüripindadele ka linna ruumis asuvad rajatised ehk väliterrassid ja neile pikendatakse seda 30. juunini.”
Kavas on vabastada linna partnerid, kes kasutavad terrasse, edaspidi kuni suve lõpuni. Ennekõike selleks, et toitlustusettevõtjatele tuge pakkuda, aga ka võimaldamaks inimestel ohutumat ehk siseruumide asemel väljas einestamist ja ajaveetmist värskes õhus.
Esialgu saab linn terrassid üürist vabastada juuni lõpuni. Pikemaks perioodiks tuleb taotleda järjekordselt riigiabi luba Euroopa Komisjonilt. Igasugune ettevõtluse toetamine maksumaksja rahaga käib sealt kaudu. Nüüd ongi uus taotlus koostamisel. Selle järel soovib linn pikendada väliterrassidele soodustust 31. augustini.
“Kui linn ei toetaks, oleks vanalinn toidukohtadest peaaegu täiesti tühi,” ütles kohvikupidaja
Raoul-Vello Leitham. “Kui me ise mõned aastad tagasi toimetasime kümne inimesega, siis nüüd piisab ainult ühest.”
Leithami sõnul aitab linna tugi ettevõtjaid üsna tõhusalt. Üürihinnad pärinevad veel aegadest, mil kruiisilaevad vedasid vahet pidamata turiste ja lennukid lendasid. “Praegu on meie põhiklient ainult kohalik rahvas,” ütles Leitham. “Aasta tagasi oli meil rohkem tööd, sest siis olid juba väliterrassid avatud, aga nüüd on ka need kuni maikuuni kinni.”
Kõige lihtsam on Leithami sõnul nendel, kes opereerivad enda pinnal – nagu Hell Hunt jt. Nemad saavad end ajutiselt sulgeda, sest pole siduvaid lepinguid. Kas eraomanikult või linnalt rentijad asuvadki kõige keerulisemas seisus. Linna toeta oleksid Leithami sõnul suletud paljud needki kohad, mis praegu elus.
Ettevõtjaid koondava Baltic Business Clubi ühe asutaja Ruslan Gogini sõnul on raskel ajal tähtis just avaliku võimu ja ettevõtjate dialoog ja et kuulataks ettevõtjate muresid. Üüri- jm soodustused on Gogini arvates hea näide vastastikusest mõistmisest. See pole sugugi ainult nii, et ettevõtjad on vaid abi saajad.
Ühtlasi sotsiaaltoetus
“See koostöö on ikka vastastikune,” märkis Gogin. “Kindlasti leidub ettevõtteid, kes vajadusel on valmis linnale milleski appi või vastu tulema. Mis puudutab meie klubi liikmeid, siis terve rida tegutseb linna pindadel ja neid on linna vastutulek äris aidanud.”
Gogin lisas, et muidugi on tegemist mitte ainult majandusliku, vaid sotsiaaltoetusega. See aitab hoida alles töökohti.
Lisaks toitlustusele puudutab linna pindadel üürivabastus spordiklubisid. Siseruumides võib treenida alates 3. maist 2+2 põhimõttel. Lubatud on ka paaristrennid, näiteks tennises paarismäng. Samadel tingimustel on lubatud treeningud ka ujulates. Arvestada tuleb 25% ruumi täituvusega. Rühmatreeningud lubatud ei ole.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.