"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Koroonaaja tervis: rasvutakse, kanepiudus ekraani taga (1)
26. aprill 2021
Scanpix

Tervise Arengu Instituut sai valmis järjekordse Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu – seekord 2020. a kohta.

Selgub, et paranenud on inimeste hinnang oma tervisele. Teisalt aga hinnatakse ilmselt olukorda liiga heaks, sest laiem pilt räägib midagi muud.

Uuringu aeg hõlmab muuhulgas koroonakriisi nn esimest lainet mullu kevadel. Ennast õnnetuna või masenduses tundis 23% vastajatest kahe aasta taguse 17% asemel. Siin oli tõus näha nii meestel kui naistel. Samas on ka positiivseid suundumusi: suitsetatakse ja alkojooke juuakse vähem. Teisalt tuleb see kanepi pealetungi arvelt ja siin on näitajad tõusnud kaks korda. 16-24-aastaste seas on kanepit tarvitanud 21% meestest ja 10% naistest, samal ajal kui 2018. aastal olid vastavad näitajad ligikaudu 11 ja 4%.

Rasvumine jätkub samuti: rohkem kui pooled kõigist 16-64-aastastest vastanutest olid ülekaalus. Kümne aasta võrdluses on ülekaalus või rasvunud meeste osakaal suurenenud ligi 10% võrra. Tõenäoliselt ei ole muutust paremuse poole loota seni, kuni piirangud kestavad, sest kodutöö kipub pigem tervist lõhkuma. Sealhulgas eelkõige vaimset, sest kõigil pole selleks piisavalt privaatsust ja lisandub laste koduõppe koormus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

üldistaja
26. apr. 2021 15:28
Sellised on kerge saak erinevatele viirustele.