"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
VIDEO! Tallinn toetab kosmosetehnoloogiaid maa peal rakendavaid iduettevõtteid (0)
27. aprill 2021
Aivar Riisalu. Foto: Ilja Matusihis

“Antud programmi kõige edukam ettevõte teeb erinevaid seirelende ja aitab Eesti Energial näiteks avastada võrgurikkeid, kasutades selleks satelliittehnoloogiat. Meeldib meile või mitte, aga kosmos on osa meie igapäevaelust,” nentis Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu.

Tallinna linn on otsustanud taas rahastada Tehnopoli äripargis arenevaid kosmose valla iduettevõtteid, mis rakendavad kosmoses kasutatavaid tehnoloogiaid maa peal.

“Need võivad olla droonid, mis monitoorivad elektriliinide rikkeid või hoopis robotid, mis joonivad autonoomselt meie parkleid. Tegelikult kosmosetehnoloogia on vägagi kasutatav siin maa peal ja on osa meie igapäevaelust,” loetles Tehnopol Startup Inkubaatori juht ja ESA BIC Eesti Tallinn HUB juht Kadri Tammai.

Juba kolme tegutsemiseaasta jooksul on linna abiga Tallinnas Tehnopolist lendu tõusnud kümme erinevat kosmose valla ettevõtet.

Üks neist, Kratt Worksi nime kandev sai näiteks alguse sellest, kui lennuhuvilised tudengid ja spetsialistid hakkasid mõtlema, kuidas saaks efektiivsemalt kustutada maailmas viimasel ajal aina rohkem levivaid metsatulekahjusid.

“Sedasi tuli meil idee tulla välja drooni pardal töötava masinsüsteemiga, mille abil suudame ennnustada, kuidas tuli liigub ja nii aidata metsatulekahjude kustutajatel paremini oma ressursse maastikul paigutada,” kirjeldas Kratt Works`i peainsener Kristjan Mõller.

Et need ettevõtted kasvasid jõudsalt, said kiiresti edukaks ning pälvisid ka rahvusvahelist huvi, on linn otsustanud kosmosetehnoloogiatel põhinevaid alustavaid ettevõtteid toetada ka edaspidi.

“Läbi selliste tehnoloogiaettevõtete luuakse targa majanduse hästi tasustatud töökohti. Eelmisel perioodil loodi 48 töökohta, ettevõtted kaasasid üle kolme miljoni euro ja riigi makse maksti üle poole miljoni euro. Järelikult valdkond on õige, mida toetada,” sõnas Riisalu. 

Linn paneb õla alla Kosmoseagentuuri äriinkubaatorile aastateks 2022 – 2025, toetades selle aja sees kaheksat iduettevõtet kokku 200 000 euroga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.