"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
SEB Eesti kasum kerkis esimeses kvartalis 16,6 protsenti 26 miljonini (0)
28. aprill 2021
SEB panga juhatuse esimees Allan Parik. Foto: Scanpix

“Esimest kvartalit iseloomustasid karmistunud piirangud koroonaviiruse ohjamiseks. Majandus on piirangutega üldiselt hästi hakkama saanud, tööpuudus on jäänud oodatust väiksemaks ning surve all olevate sektorite ring ei ole laienenud,” ütles SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik.

SEB Eesti üksused lõpetasid 2021. aasta esimese kvartali 25,9 miljoni euro suuruse kasumiga, mida oli 16,6 protsendi võrra rohkem kui mullu samal ajal.

Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga kasvasid panga tulud 3,3 protsenti 42,7 miljoni euroni ja kulud langesid 5,5 protsenti 14 miljonile eurole. SEB vähendas esimeses kvartalis võimalike laenukahjumite eraldisi 500 000 euro võrra, teatas pank.

SEB eraklientide pangakontodele on aasta jooksul lisandunud enam kui 305 miljonit eurot, millest hinnanguliselt pool on olnud täiendav sääst, mis on kuhjunud just kriisi tõttu. SEB eraklientidest on kõige enam ehk 15,2 protsenti suutnud aastaga sääste suurendada 36–50-aastased ja kõige vähem ehk 6,5 protsenti noored vanuses 18–25 aastat.

Seega on hoiuste kasv panga teatel laiapõhjaline ja üle pika aja saavad sellest osa kõik vanusegrupid. Eraisikutega samaväärselt suurendasid hoiuseid ka ettevõtted ja kokku kasvasid hoiused SEB-s aastaga ligi 625 miljoni euro võrra ehk 13,2 protsenti.

Kuigi aasta alguses on palju räägitud kinnisvarahindade ja -turu kasvust ja laenamisest, siis tegelikult on SEB hinnangul olulist läbimurret tegemas hoopis investeerimisvaldkond.

“Arvame, et lähiajal võiks investeerimisega alustada iga neljas meie klient ja tahame olla turu kõige konkurentsivõimelisem pank alustavale, nagu ka kogenud investorile. Selleks vähendasime juba teistkordselt sellel aastal välisväärtpaberite tehingutasusid ja kaotasime oma investeerimisfondidelt tehingutasud,” märkis pank.

Kogu SEB kontserni puhaskasum tõusis esimeses kvartalis aastaga 156 protsenti 6 miljardi Rootsi kroonini ehk ligikaudu 594,5 miljoni euroni. Tegevustulud kasvasid 32 protsenti 13,3 miljardi kroonini ehk ligikaudu 1,32 miljardi euroni, tegevuskulud tõusid 1 protsendi võrra 5,7 miljardi kroonini ehk ligikaudu 565 miljoni euroni.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.