"Kõige rohkem ohustame eesti keelt me ise."

Ivo Linna
Ivo Linna: Estonia juurdeehitus võtaks kesklinnast õhku ära (0)
03. mai 2021

“Estonia teater on üks maamärkidest ja kui sinna üks suur massiivne ehitis juurde panna, ükskõik kui põnev ja moodne lahendus see ka oleks, see poleks enam see. See võtaks kesklinnas õhku veel vähemaks. Mina seda ei teeks,” sõnas Tallinna teenetemärgi kandidaat, laulja Ivo Linna saates Tallinna panoraam.

Traditsiooniline 14. mail toimuv Tallinna etteütlus on pühendatud Eesti taasiseseisvumise juubelile. Igal aastal kirjutavad teemakohast etteütlust sajad inimesed. Teksti esitajateks valitakse alati tuntud kultuuritegelane. Tänavu on selleks Ivo Linna, kes on ka Tallinna teenetemärgi kandidaat. Pealinn uuris, millised on armastatud laulja meelest kõige kaunimad eestikeelsed sõnad ja mida ta Tallinna linnaruumist arvab.

Milline on kõige kaunim eestikeelne sõna?

Mõtled ikka kõige ilusamate ja tähtsamate asjade peale nagu armastus või kasvõi lill, kodu, see, mis sind ümbritseb ja mis on sulle elus soojust ja tuge andnud, aga mina pakun “ema”.

Kuidas tundub fenomen, et tuhat inimest tuleb kokku, e-etteütlusele võib-olla rohkemgi, ja kõik võtavad kätte ja hakkavad kirjutama etteütlust vabatahtlikult ja väga hea meelega?

See on väga tervitatav, et inimesed võtavad selle asja ette, sellel lihtsal põhjusel, et see sunnib natuke mõtlema ka muude asjade peale kui meid ümbritseva praeguse olukorra ja probleemide peale. See sunnib natuke ajusid liigutama ja ennast proovile panema. Loodan, et vastajaid tuleb tuhandeid. See ei ole raske etteütlus, aga sunnib mõtlema ja praegusel ajal eriti on tore kui saab mõne muu asja peale mõelda.

Eesti keel on väga tähtis, ometi peame selle tähtsust nii palju oluliseks, et peame seda veelgi tõstma. Kuidas seda teha?

Ka see meie etteütlus on üks väikene labidatäis vundamendi kindlustamiseks. Noortel artistidel on tänapäeval tee maailma ju vaba. Nad üritavad teha oma muusikat inglise keeles, et ehk lööme läbi laias ilmas. Mina soovitaksin siiski pöörata oma pilk laulmisega ka Eesti publiku poole, sest eestlane tahab aru saada, millest lauldakse ja kõik ei valda inglise keelt põhjalikult. See annaks artistidele võimaluse oma karjääri pikendada. Raadiojaamades võiks mängida rohkem eestikeelset muusikat. Ka raadiojaamade muusikakeerutajad või jutuvestjad peaksid rääkima korrektsemalt eesti keelt. Seal võiks olla keeletoimetaja, kes juhataks neid õigele teele. Keeleilule peaks rohkem tähelepanu pöörama.

Milline on kõige ilusamate sõnadega laul, kasvõi Teie enda repertuaarist?

Neid on palju. Mul on olnud tõeline rõõm laulda Leelo Tungla, Priit Aimla, Ott Arderi ja paljude teiste tekste. Olen alati öelnud, et meie vaatame, aga luuletajad näevad. Nad näevad midagi sellist, mida tuleb tihtipeale ja väga pika aja jooksul ikka jälle ridade vahelt leida ja otsida. Võib-olla kõige sügavam tekst on see, mille kirjutas Leelo Tungla juba 1982. aastal. See on küll üks Ameerika lugu, aga see “Laula mu laulu helisev hääl”. Laulan seda siiamaani ja ikka-jälle leian sealt midagi, mida ma enne ei olnud tähele pannud. Sügavaid tekste kirjutas ka kadunud Ott Arder. Noore poisina ei saanud üldse aru mõnikord, mida ta mõtles ja mida ma laulan. Nüüd aastate möödudes taban mõne momendi ära, et jah, muidugi, aga ta nägi ajast palju ette.

Mõni Tallinnaga seotud laul? Tallinn, mu Tallinn, sa tornide linn…

Need ongi need kõige tuntumad Tallinna lood, mis on saatnud mind ka tänu omaaegsetele suurepärastele esitajatele nagu Georg Ots, Heli Lääts ja Uno Loop. Ma arvan, et need lood langesid väga õigele pinnasele. Seal on kogu see Tallinna olemus ja ilu ju täiesti olemas. See peaks ikka vähemalt poolgeenius olema, kes kirjutaks nendest lauludest veel parema loo. Need võiksid tegelikult sagedamini kõlada. Ilusad laulud.

Mida teeksite Tallinnas teistmoodi?

Kurvastab see, et arvestades tänapäevast olukorda, kus raha on jumal, siis on kurb, et on ehitatud väga palju hooneid sellistesse kohtadesse, mille oleks pidanud jätma tühjaks. Näiteks kui ehitati omal ajal Viru hotelli, ma ei oleks teda sinna ehitanud. Saame aru, et kaubandus on number üks praegu ja ehitame üha suuremaid kaubanduskeskuseid, aga vaja oleks õhku, parki, puid ja valgust. Kesklinna ja vanalinna vahetusse lähedusse ma ei ehitaks pilvelõhkujaid. Kurb, et terve Olümpia hotelli kant ja Estonia ümbrus sai sõjas pihta.

Süda tänavat oleks iga turist järelejätmatult pildistanud kui see oleks säilinud. Olen selline vanade asjade armastaja ja vana peaks säilitama iga hinna eest. Neid lobudikke saab ka korda teha, ei pea neid maha jätma ja järjekordse klaaskuubiku asemele tegema. Kõik mõeldavad platsid üritatakse kas kortermaju või büroohooneid täis ehitada.

Mäletan, milline oli Tallinna vanalinn 60ndate lõpupoole. Daamid jalutasid koerakestega, siin-seal kuivas pesu, väikesed poekesed, piima- ja saiapoed. See oli kuidagi soojem ja inimlikum. Hea küll, turistid on meie tohutu sissetulekuallikas ja sellega peab harjuma, et parematel aegadel vanalinn on neid täis, aga et nad ei ehitaks kõike täis. Kujutan ette, et kui antaks vabad käed, siis ehitataks ka Kadrioru park täiesti täis.

Mida arvate Estonia juurdeehituse plaanidest?

No tule taevas appi. Arvan, et ühelt poolt on selge, et Estonia teater ei ole ju ooperiteater, see on draamateater, vähemalt sellisena ta tehti, aga ta on üks maamärkidest. Kui sinna üks suur massiivne ehitus juurde panna, ükskõik kui põnev või moodne lahendus see ka ei oleks, siis see pole enam see. Estonial on hoopis teine väärtus ja ma arvan, et Estonia lugupeetud artistid vääriksid seda, et püstitataks kusagile ilusa koha peale täiesti uus uhke maja, mis oleks tehniliselt viimase peal, kuhu saaks inimene tulla nautima etendusi, parkida ja kõik see värk. See ehitus võtaks kesklinnas õhku veel vähemaks. Mina olen täiesti hämmingus, et kellelgi selline mõte üldse pähe tuli. Mina ei teeks seda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.