"Kõige rohkem ohustame eesti keelt me ise."

Ivo Linna
Koroonapass aitab Taanil avaneda (0)
03. mai 2021
Scanpix

Koroonapass on võimaldanud baaridel, restoranidel ja muuseumidel tervitada inimesi tagasituleku puhul, kirjutab Briti ajaleht The Guardian.

“See on tohutu, nii terav kontrast võrreldes varasemaga,” ütles 25-aastane Casper Beckers Kopenhaageni ülikoolilinnakus koroonaviiruse testimiskeskuses, kus järjekord hakkas kogunema juba enne päikeselist tööpäeva. Ootamise ajal jälgis ta WhatsAppi gruppi, kus kavandati öiseid pidustusi, alustades lauamängubaarist ja seejärel edasi kokteilidega.

„Baarid on juba kõik avatud ja lõpuks näen ma jälle inimesi, peaaegu nagu tavalistel aegadel. Viimane kord kui ma baaris olin, oli see kõvasti ülerahvastatud ning ma mõtlesin, et on veidi vastutustundetu seal trügida,“ ütles Beckers. 

Taani võttis eelmisel kuul kasutusele oma koroonaviiruse passi süsteemi, võimaldades suurel osal riigist avaneda. Alates 21. aprillist on koroonapassi digisertifikaadi abil avatud baarid, kohvikud, restoranid, muuseumid ja staadionid kõigile neile, kes suudavad näidata alla 72 -tunnist negatiivset testitulemust või läbi viidud vaktsineerimist.

Praegu peavad inimesed esitama tõendeid rakenduse MinSundhed (Minu tervis) kaudu või väljatrükitud paberkandjal. Mai lõpus valmivad digitaalsed koroonapassid oma lõplikul kujul. Samuti piisab sellest, kui inimesed suudavad näidata, et nad on koroonaviirusest viimase 180 päeva jooksul taastunud.

Üle riigi on igas linnaosas loodud testimiskeskused, mis võimaldavad testida rekordiliselt kuni miljon inimest – umbes iga neljanda täiskasvanu. Paljusid testitakse mitu korda nädalas.

Testimiskeskuses juhatati Beckers ühte 60 kabiinist ja ta oli 10 minuti pärast jälle väljas. Tulemus pidi olema tema telefonis näha mitte rohkem kui poole tunni pärast. Seekord pidi ta ootama ainult paar minutit, kuid järjekord ise võib ulatuda rohkem kui tunnini (ooteaega saab kontrollida veebisaidil).

Ühes Nørrebro hipide linnaosa külastajatest hõivatud baaris ütles selle omanik Tanya-Maria Solskov, et klientide tagasitulek on olnud lausa hämmastav. Ainus negatiivne külg oli see, et dokumentide erinevad vormingud muutsid nende kontrollimise aeganõudvaks. „Siin peaks töötama selle tarbeks veel üks inimene,” ütles ta. „Riik peaks meid seepärast lisarahaga toetama, sest tavaliselt ei ole see meie vastutusel ja me oleme juba niigi hädas pärast seda, kui nad meid neljaks ja pooleks kuuks sulgesid.”

Suurim vastuseis digipassidele on eeldatavasti tulnud mustanahalistelt liikumispiirangute vastastelt aktivistidelt, kes on korraldanud peaaegu iganädalasi proteste Taani piirangute vastu. Stephanie Risum, naisliikumisest Mammas in Black uhkeldab, et ta on edukalt eiranud koroonapassi nõuet, süües näiteks mõni päev tagasi ühes kohvikus ilma passi näitamata või maski kandmata.

“Sa võid lihtsalt öelda, et ma pole kohustatud ja seaduse järgi ei saa nad sinult tõendeid küsida,” ütles ta. Tema jaoks on pass lihtsalt viis, kuidas sundida inimesi vaktsiini võtma. “Nad sunnivad sind võtma vaktsiini, mida sa ei usalda, ja me ei tee seda.”

Testimiskeskuses aga ei jaganud 34-aastane Lindsay Lebensohn, kes oli just ära kasutanud taasavamist selleks, et lasta oma juuksed lillaks värvida, ühtegi neist muredest. „Me läheme Tivoli lõbustusparki, sest meie laps lõpetas eile just lasteaia,” ütles Lebensohn. „Ja homme magab ta oma parima sõbra juures, et vanemad saaksid välja minna ja hästi aega veeta.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.