"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Taasavanev muuseum toob tänavatele vana aja vanaemad (0)
03. mai 2021
Tallinna Linnamuuseum

Tammsaare muuseum plaanib avada välinäituse loodusluulest ning Miiamilla kutsub veetma emadepäeva lauldes. Tänasest leevenevad valitsuse kehtestatud piirangud ning taas pääseb ka muuseumitesse.

Kadrioru lastemuuseum Miiamilla kutsub 9. mail kella 12-14 peresid tasuta üritusele Miiamilla sisehoovi. “Plaanime emade jaoks sel päeval aja maha võtta, sest emale aega anda on kõige tähtsam,” rääkis lastemuuseumi juhataja kohusetäitja Jane Meresmaa-Roos.

“Päeva tempo on seetõttu rahulik – alustame eri maade hällilugudest. Kingime emale aega! Kingitusena kaasa õpetame emadele ja lastele selgeks meie külastusjuhi Mari Tammari kirjutatud regilaulu stiilis loo, mida kodus hiljem koos laulda. Ergutame lapse ja vanema dialoogi mõnusas ja rahulikus tempos ning püüame väljendada rõõmu, headust või uudishimu helikeeles muusikariistadel. Mängime ka emade toredaid lapsepõlvemänge ja koos saavad vanemad lapsega suure elusuuruses kalligi maalida. Selle pildi saab samuti kingitusena kaasa.”

Miiamilla ärgitab ka rohenäppe

Alates 7. maist on Kalamaja põhikooli aias avatud Kalamaja muuseumi ja kooli ühisnäitus “Minu ema(d)”, kus distantsõppel olnud 1.-9. klasside lapsed on kujutanud eripalgelisi tehnikaid kasutades oma emasid. Muuseumi stendid kujundas Anneliis Aunapuu. Näitus on sündinud koostöös Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega, Kalamaja muuseum on lisanud väligaleriisse muuseumi loomisel jagatud lugusid ja fotosid tublidest emadest ja vanaemadest 50, 60 ja 70 aastat tagasi. Värviküllane väligalerii jääb möödakäijaid rõõmustama 18. juunini.
Miiamilla avab 14. mail tasuta näituse “Roheliste näppudega lapsed”. “Avamispäeval kell kolm ootame rohkelt osalejaid,” lausus Meresmaa-Roos. “Muuseumi miniaia tegevustahvlitel on kujutatud hiigelsuuri taimi, näiteks porgandeid. Rohelapsed sealhulgas ärgitavad külastajaid märkama loodust enda ümber ja seal jõudumööda tegutsema. Tänavu plaanime muuseumi miniaeda laiendada ja looma peenraid ka värvide järgi. Liigume söödava aia suunas – praegu hakkame mulda pistma porgandeid ja istutama tähtlavendlit, piparmünt ja petersell meil juba kasvavad. Nina on mullast välja pistnud ka petersell ja hapuoblikas. Ürtide kõrval kasvatame köögivilja, lastega koos paneme maha isegi kartulit. Kogukonna abiga rajame sensoorse raja, kus looduslikke materjalide nagu puit, käbid, kivi ja liiv eripära tunnetada.”
Muuseum kasutab üritusteks üha rohkem oma õue. “Koroonaaeg on õpetanud, et väljaspool hooneid saab vägagi palju asju ellu viia. Nii lõpetame maikuu sisehoovis peoga, kus õpetame lastele tantse ja maalimist,” ütles Meresmaa-Roos. “Veel viime külastajad Kadrioru parki, seal teeb temaatilisi ringkäike ka muuseumis fotonäituse avanud Arvo Iho.”
Filmilavastaja ja operaatori Iho kaamerasilm on jäädvustanud Kadrioru vaateid ja elukeskkonda aastatel 2009-2020. Fotonäitust “Muutuv vana Kadriorg” saab lastemuuseumis vaadata oktoobri lõpuni. Kõigist linnamuuseumi näitustest saab ülevaate veebilehel https://www.linnamuuseum.ee/
Tallinna kirjanduskeskuse direktori Maarja Vaino sõnul avanevad mais Tammsaare muuseum, Vilde muuseum ja uudne Mati Undi muuseum aadressil L. Koidula 17.
“Undi muuseumis saab külastada mitut kodu korraga, seda võib nimetada elamusmuuseumiks,” rääkis Vaino. “Külastaja saab maja esimesel korrusel kiigata nii tema Mustamäe paneelmaja korter-salongi kui ka Kadrioru korterisse. Samuti asub muuseum ise ju kivimajas, mis üheksakümnendate alguses kirjanikele ehitati ning mille kolmandal korrusel Unt aastatel 1995-2005 elas. Ennekõike tegeles ta sel perioodil lavastamisega, kuid Kadriorus kirjutas ka oma viimase romaani “Brecht ilmub öösel” ning näidendid “Graal!” ja “Vend Antigone, ema Oidipus”. Ka tema mitmetes ajalehtedes avaldatud populaarsete argimütoloogiate kirjutamine jääb sellesse aega.”

Mati Undile külla
Kirjanduskeskus kutsub maikuu jooksul meenutama kirjanikku tema tegemistes kogumiskampaaniaga “Matit märkasid?”.
“Päris paljud inimesed puutusid Mati Undiga kokku otsesemalt või kaudsemalt. Mitmed mälestused on kogutud Undi mälestusteosesse, kuid see ei ole kaugeltki kõik,” ütles Vaino. “Oleme kohtunud paljude inimestega, kellel on võluvaid ja inforikkaid mälestuskilde kohtumisest temaga või mõni eriline lugemis- või teatrielamus Undiga seoses. Nüüd kutsumegi kõiki üles oma ükskõik kui väikesena tunduvat meenutust meiega jagama.”
Mälestusi saab jagad veebilehel https://kirjanduskeskus.ee/malestused-undist/ Mälestuste jagajate vahel lähevad loosi Undi pildiga T-särgid. Meenutused talletab Mati Undi muuseumi arhiiv.
Tammsaare muuseumis avatakse peagi välinäitus loodusluulest. “Maikuus plaanime Tammsaare muuseumi aias avada luulenäituse loodusmotiividest Eesti luules,” ütles Vaino. “Muuseumi verandal on loodetavasti võimalik ka tassi kohvi nautida.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.