"Kõige rohkem ohustame eesti keelt me ise."

Ivo Linna
VIDEO! Tallinna linnapilti risustab 189 tondilosside kinnistut (0)
03. mai 2021

“Põhiliselt on nende nii-öelda kolemajade tekkimise põhjus, aga see ei ole mitte halvas kontekstis öeldud –  liigsed piirangud või liigsed nõudmised,“ ütles Tallinna strateegilise planeerimise teenistuse juhtivekspert Ignar Fjuk  saates Tallinna panoraam. „On see siis mälestisega seotult või miljöölisest aspektist vaadatuna. Kõige parem näide on Linnahall. Kui annaksime investoritele vabad käed, siis seal oleks juba midagi.”

Tallinnas on 189 eraomandisse kuuluvat kinnistut, millel asub üks või rohkem kõhedusttekitavat  kolemaja.  Linnaosade lõikes moodustavad tondilosside esikolmiku  Nõmme 70, Põhja-Tallinn 58 ja Kesklinn 18 kinnistuga.  

“Murettekitav  on just see, et peamiselt miljööväärtuslikel aladel, kus me näeme, et käitumine  ei ole heatahtlik ja peremehelik,  kus lastakse hoonel lihtsalt minna,“ rääkis Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja  Ivari Rannama. „ Sinna väga ükski paragrahv  ka  taha ei haagi. Sageli  oodatakse paremat lahendust või aega, et maja lammutada.  See on meie jaoks suur väljakutse, et kuidas seda väärtust tagada.”

Fjuk leidis, et seadusandja peaks fikseerima sellise olukorra, kus mälestise omanik teadlikult laseb mälestisel hävida.

“Me peaksime olema märksa rangemad. Ühel hetkel, kui me näeme, et tema teo tulemusena on mälestis hävinud, siis see nii-öelda trahv või karistus peaks olema selline, et ei temal ega ka ühiskonnas ei tekiks sellist ootust, et me nüüd laseme mälestisel hävida ja siis me selle asemel saame midagi väärtuslikku või suurt asemele,” lausus ta.

Hulkuvale koerale pelgupaik kuid lastele ohutsoon

Põhja-Tallinnas Tööstuse tänaval asuv kunagine tehasehoone, mis pakkus omal ajal tööd ligi 2400-le inimesele, on tühjana seisnud alates 1995. aastast. Umbes pool aastat tagasi avastas munitsipaalpolitsei, et kõik sissepääsud hoonesse on endiselt avatud ning seal käivad aega veetmas lapsed ja noored.

“Lastele ja noorukitele meeldib sellistes ekstreemsetes olukordades fotode tegemine, nad lihtsalt ronivad sisse maha jäetud hoonesse ja jumal teab, millega nad seal tegelevad,“ rääkis  Munitsipaalpolitsei Põhja-Tallinna  piirkonna peainspektor Pavel Boitsov. „See on päris ohtlik. Haldusmenetluse raames tegime omanikule vastava märgukirja kohustusega sulgeda kõik sissepääsud ja sellele reageeriti väga kiiresti.”

“Oli üks juhus, kui siin poiss kukkus alla, õnneks mitte kõrgelt, kuid ta murdis jala. Seetõttu me püüame Mupo ettekirjutisi ka koheselt täita,” lisas kinnistuomaniku esindaja Platon Aleksandrov. Selle sama  tsaariaegse hoonekompleksi autobaasis elas aastaid ka Tallinna viimane hulkuv koer Žorik. 

Sõnakuulmatu kodutu ja rottide rajoon

Tühjana seisvad hooned ei meelita teadupoolest elanikeks aga vaid hulkuvaid koeri. Raua tänaval asuvas kolemajas on end sisse seadnud kodutu meesterahvas, kes juba aastaid keeldub sealt lahkumast.

“Kui me oleme koos omanikuga need avad sulgenud, siis ta pidevalt lõhub need lahti, isegi fibo plokkidest seina on ta ära lõhkunud. Kuna tegemist on asotsiaalse isikuga, kes veab kinnistule pidevalt ka prügi, siis on sinna tekkinud rotid. Aasta tagasi oli seal majas ka põleng sees,” teadis rääkida Munitsipaalpolitsei Kesklinna piirkonna peainspektor Jaanus Kivi .

Tegu on miljööväärtusliku hoonega, mis muudab maja edasise saatuse veelgi keerulisemaks. Kuna siin tulebki mängukoht, kus linna ja kinnistu omaniku soovid lahku jooksevad.

Alates 2001 aastast on linn jaganud  restaureerimistoetusi. Tänavu 300 tuhande euro ulatuses, mullu hüvitati  36 taotlust, millest 19 olid muinsuskaitse 17 miljööväärtusliku objekti.

“See on moodus, kuidas me saame kaasa aidata, et need väärtused saaks hoitud ja korda tehtud, et vähendada selliseid koledaid maju. Aga loomulikult see eeldab ka omaniku initsiatiivi ja tahet,” lisas Rannama.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.