"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Ivo Linna meenutab ema sõnu: poisid, tehke mis te just tahate, peaasi, et te ei lähe pätiks! (0)
04. mai 2021
Ivo Linna. Foto: Albert Truuväärt

“Minu esimene mälestus emast on siis, kui olin 2-aastane ja me Läksime Kuressaares asuvasse pesukööki, minul triibuline kampsun seljas. Ta oli lootusetult hea inimene, sest ta oli valmis kannatama kõik välja, mida tema kolm poega kokku keerasid. Hiljem, kui ema oli läinud ingliks, olen ta peale mõelnud iga päev, et paremat inimest pole olnud ilmas – temas ei näinud kunagi pahatahtlikkust, rangust või üleolevat suhtumist. Olen mõttes tuhandeid kordi palunud ta käest vabandust,” rääkis Ivo Linna.

Täna toimunud emadepäeva konverentsil “Ema, palun aita mind!” ütles Ivo Linna oma ema meenutades, et tol ajal olid vanemad läbi elanud midagi sellist, mida meie isegi ette ei suuda kujutada ning nende elukogemusi oleks pidanud neilt rohkem välja pigistama.

“Vaene ema pidi tegelema koguaeg sellega, et oma perekonda toita ning minu vanematelt vendadelt saadud riideid kohendama. See oli tal oma kodutalust maalt kaasa saadud ja ta kannatas selle kõik välja,” tõdes Linna.

“Ta õpetas ka minule toidu tegemist, kuid tema tehtust pole ma kunagi paremat saanud. No ei tule selle maitsega – siis ei küsinud tema käest, kuid nüüd küsiks küll. Ta kunagi ei pahandanud, isegi kui märkused olid päevikus, siis ta lihtsalt vaatas mind ja mul oli häbi. Tundsin sügavat piinlikkust, kui sain aru, kui palju valu võin talle põhjustada, kui jälle keeran mingi jama kokku,” meenutas laulja.

“Miks ma olen selline, võtaksin kokku ema öeldud lausega, kus on õpetuseiva sees. Ema ütles: “Poisid, tehke mis te just tahate, peaasi, et te ei lähe pätiks!” Olen seda ka oma laste puhul mõelnud. See on see, mis on mind hoidnud, kui ahvatlusi on olnud palju,” lausus Linna.

“Kui me andsime Kuressaare lossihoovis kontserte ja ema seal veel töötas, siis pärast kontserti ta ei tulnud ka kiitma suurte sõnadega, vaid ütles paari lausega, et hea kontsert oli, ja ma olin maast lahti – sellest piisas. See ongi emavalgus ja –soojus ehk see arusaamine, et headus võidab alati. Kurjus närib ja mõttetu virisemine hukutab. Ei ole vaja soovida kellelegi halba. See lõppematu headuse tuli ja valgus on emast alati kiiranud – sellega ma tahan samastuda ja selle järgi joonduda,” ütles Linna.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.