"Kõige rohkem ohustame eesti keelt me ise."

Ivo Linna
Valitsus otsustab järgmisel nädalal kõigi laste kooli lubamise (0)
04. mai 2021
Mats Õun

“Kõige halvem asi, mis saab olla, on see, et me kuulutame mingid leevendused välja ja hakkame neid siis taas tagasi pöörama, tekitades segadust nii koolides, lastes kui ka peredes,” selgitas tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Valitsus ei leppinud täna kokku kõigi laste kooli lubamises ning hakkab teemat uuesti arutama järgmisel nädalal, kui on rohkem teada 3. maist rakendunud leevenduste mõjud, vahendas ERR-i uudisteportaal.

“Valitsus lähtus asjaolust, et me ei tea, milline saab olema eile jõustunud leevenduste mõju nakatumisele. Me teame, et nakatumisnäitaja R on pigem liikunud ülespoole, ehk et on selge risk, et nakatumise näitajad hakkavad taas tõusma,” ütles Kiik.

Ta lisas, et valitsus jätkab piirangute arutamist järgmisel nädalal, kui on näha, kuidas mõjusid esmaspäeval jõustunud leevendused, kui algklassid ning lõpuklasside õpilased said taas kontaktõppele, avati ka kaubanduskeskused ja söögikohtade väliterrassid. “Ehk et tegime väga palju leevendusi, mille mõju tuleb nüüd hinnata ja järgmiste otsuste tegemisel arvesse võtta,” ütles Kiik.

“Kõige halvem asi, mis saab olla, on see, et me kuulutame mingid leevendused välja ja hakkame neid siis taas tagasi pöörama, tekitades segadust nii koolides, lastes kui ka peredes. Pigem on õige anda järgmine nädal selge sõnum viimase info pealt ja ma loodan, et me saame anda positiivse sõnumi ja leevendustega edasi liikuda,” avaldas Kiik lootust, et äkki 17. mail saab kõik lapsed kooli lubada.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna selgitas, et kuna nakatumiskordaja R on tõusnud, inimeste ohuhinnang on madal ning et alles eilsest said algklassid ja lõpuklassid koolimajja, siis seiratakse nädala jagu veel viiruse levikut, vahendas BNS Postimeest.

Kersna tegi valitsusele täna ettepaneku, et 10. maist võiks koolidesse lubada viienda ja kuuenda klassi õpilased, keda on Eesti peale umbes 30 000, ning ülejäänud õpilased võiksid kooli saada 17. maist. “Kuna me näeme, et nakatumiskordaja R on tõusutrendis ja elanikkonna riskitaju vähenenud, siis valitsus otsustas, et me praegu neid otsuseid ei tee ja vaatame nädala pärast uuesti,” selgitas Kersna.

“14. juunist algab koolivaheaeg, mis tähendab, et koolide avamise aken läheb aina koomale. Minu hinnangul me peaksime võtma selle riski, et avame järk-järgult koole ja muid piirangute leevendamisi ei tee, et lapsed saaksid vähemalt kuu olla kontaktõppel,” nentis Kersna.

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar ütles, et nõukoda soovitas valitsusele järgmisest nädalast lubada koolimajja kõik õpilased. “Meie oleme järk-järgulist avamist soovitanud ja öelnud ka seda, et haridus peaks olema prioriteet,” lisas Lutsar.

Esmaspäevast said koolimajja tagasi algklassid ja lõpuklassid. Valitsus leppis kokku, et järgmisel nädalal vaadatakse üle, kuidas need leevendused mõjuvad ning siis on julgem teha edasisi otsuseid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.