"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Pealinna podcast: Kas Estonia võiks kolida linnahalli ja kes maksab memme vaeva ? (0)
05. mai 2021

Kas Tallinna linnahalli kordategemine kompenseeriks seda, et Rahvusooper Estonia juurdeehitust Tallinna kesklinna ei tule? Kas emad ja naised on Eestis piisavalt kaitstud või vähendab emadus naise töövõimalusi? Pealinna teises podcastis arutlesid selle üle blogi Meediavaht toimetaja Allan Alaküla, Pealinna meediajuht Maarja-Liis Arujärv ja toimetaja Aivar Jarne.

Alaküla tegi ettepaneku leida kompromiss Estonia juurdeehituse ja Linnahalli taaselustamise vahel. „Linnahallis on juba praegusel kujul juhtekspertide sõnul suurepärane akustika, see asub kesklinnas ja merekaldal. Kõik head eeldused rahvusvaheliselt mõjuvaks hooneks on olemas. Kaks rahakotti tuleks lihtsalt ühendada ja teha ära,“ ütles Alaküla. 

Arujärve sõnul väärib Estonia teater siiski omaette uut hoonet ning seda Tallinna kesklinnas. „Me ei saa oma tippkultuuri kusagile nurga taha peita või linna äärde viia ning suruda vanasse hoonesse, “ lausus ta. “Ma usun, et ka Estonia juurdeehitus tuleks ilusam kui tänane Solaris või Viru Keskus ja Kaubamaja ühendamise tulemus. Kui tänasele Estoniale juurdeehitust ei tehta, siis palun näidake ette kohe kesklinnas muu koht, kuhu Estoniale täiesti uus terviklik maja ehitada. Meie muusikud väärivad seda. Milleks  on meile vaja Eesti Rahva Muuseumi, kui elavale kõrgkultuurile ja muusikale ei suuda inimväärseid ja kaasaaegseid tingimusi luua? Muidu jäämegi rahvana vaid muuseumisse.“

Lisaks räägiti saates emadepäevast ja emade olukorrast Eestis. „Tööjaotus on peredes jätkuvalt ebaõiglane,“ lausus Arujärv.“ See tingib selle, et naised on kas ülimalt lõhki kistud töö ja pere-elu vahel, pered purunevad või soovitakse vähem lapsi.“  

Allan Alaküla meelest tekib küsimus, miks Eesti vabariigi naisterohkeim valitsus tahab riigi kulusid kärpida, kui see lööb ka laste pihta.

Rääkides Euroopa Liidu päeva (8. mai) eel 71-aastase ühenduse tulevikust püstitas Alaküla küsimuse EL-i kestlikkusest stagnatsiooni tingimustes. „Status quo pikemalt püsides satub kahtluse alla ELi vajalikkus nii eurooptimistide kui skeptikute jaoks. Ühtede jaoks on Euroopat liiga vähe, teistele liiga palju.“

Jarne sõnas, et vaatamata vanusele on Euroopa Liit ikka endiselt elujõuline ning ajutised raskused selle arengut nii lihtsalt ei peata. „Euroopa Liit on ühiste väärtustega riikide ühendus ning kui liikmesriigid koos soovivad, et järgmisena võtame Ühendkuningriigi asemel kellegi uue oma liikmeks või kehtestame näiteks ühiselt liidu-sisese alampalga, siis seda ka tehakse. Euroopa Liit ei saa paigal seista ning jääda imetlema varem tehtut või oma püsivaid väärtusi.“

Lisaks puudutati saates Riigikogus arutusel olevat meediateenuse seadust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid