"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Eestlased lõid maailma esimese "elava filmi", mis toob keskaegse Tallinna koju kätte (0)
08. mai 2021
Koit-Georg Peterson. Foto: Tales of Reval

“Igas halvas on midagi head ja nii ka meil. Eelmisel aastal, kui maailm “seisma” pandi, asusime pöörasele teekonnale, mille eesmärk oli Revali keskaegne hiilgus üle tuua internetti. Tundsime, et Tallinna linna lugu võrdsusest, koostööst ja vabadusest on praegusel ajal vajalikum, kui eales varem,” ütles üks filmi loojatest, Koit-Georg Peterson.

Tänavateatritrupp Tales of Reval on valmis saanud maailma esimese elava filmiga “Varaste kuningriik”. Interaktiivne film pakub võimalust pealtvaatajatel ka ise olla osaline ajaloolises jutustuses, mis tutvustab Tallinna linna saamislugu.

Filmi loomise idee sündis, kui Airbnb avas 2020. aasta aprillis oma seni kõige kiiremini kasvava haru – Online Experiences. Veebivahenduse kaudu on inimestel võimalik osa võtta erinevatest elamustest üle kogu maailma – olgu selleks siis põnevate roogade valmistamine või mediteerimine Šoti mägilammastega.

Nõnda otsustas Tales of Reval välja töötada elamuse, mille eesmärgiks on tuua inimesteni keskaegse Tallinna – Revali – ajalugu ning kuulsamad pärimuslood. Filmi loojad nimetavad teost “elavaks filmiks”, kuna igal seansil luuakse üheskoos osalejatega otse-eetris ainukordne vahetu elamus. Film linastub veebivahendusel läbi Zoomi, tuues sellega ainulaadse keskaegse Tallinna kõigile koju kätte.

Tales of Reval on 2018. aastal loodud tänavateatritrupp, mis seisab selle eest, et Tallinna vanalinna pärimus ja ajalugu jõuaks võimalikult paljude inimesteni läbi huvitavate jutustuste ja lavastuste. Kuni koroonakriisini toimusid igapäevased ekskursioonid nii kohalikele kui välismaalastele, kuid kui linn läks “lukku”, jäid ka kohalikud giidid päevapealt töö ja sissetulekuta.

Trupi üks jutuvestjatest ning filmi loojatest, Koit-Georg Peterson, kirjeldab kuidas viimase aasta muutused meelelahutusmaailmas avasid tegelikult vajalikud uksed nende projekti õnnestumiseks.

“Igas halvas on midagi head ja nii ka meil. Eelmisel aastal, kui maailm “seisma” pandi, asusime pöörasele teekonnale, mille eesmärk oli Revali keskaegne hiilgus üle tuua internetti. Tundsime, et Tallinna linna lugu võrdsusest, koostööst ja vabadusest on praegusel ajal vajalikum, kui eales varem,” kommenteerib Peterson. Piirangute ajal filmimine oli ka omaette väljakutse, kirjeldab Koit-Georg ja lisab, et filmi režissöör, New Yorgist pärit keskaja fanaatik Nathan Popa, suutis hoolimata eriolukorrast teha suurepärast tööd koos üle saja vabatahtliku näitlejaga.

Kodupublik saab eestikeelsele elavale filmile “Varaste kuningriik” soetada piletid Fienta keskkonnast ning ligipääs ingliskeelsele filmile asub Airbnb kodulehel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.