"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
TALLINN MUSIC WEEK Helen Sildna: loodame tervisepassi ja kiirtestide kombinatsioonile (0)
08. mai 2021
Helen Sildna. Foto: Scanpix

“Ka mahupiirangutega saab kindlasti midagi korraldada,” sõnas Tallinn Music Week korraldaja Helen Sildna Neeme Rauale antud usutluses. “Kolleegid Euroopas teevad väga palju testsündmusi ja just korraldati Hispaanias seisukohtade kontsert, kus kõik olid enne teinud kiirtestid ja osad olid vaktsineeritud. Nakkusi oli ainult kaks, aga need olid tõenäoliselt mujalt tekkinud. Loodame tervisepassi ja kiirtestide kombinatsioonile ja võib-olla saame mingil hetkel ka päris n-ö seisva kontserdiga suurtes hulkades kokku tulla.”

Eelmisel aastal oli Tallinn tõesti maailma mastaabis ainulaadne linn, nii PÖFF kui TMW olid ainsad suured festivalid, mis maailmas toimusid.

Jah, kolleegid Euroopas kõik imestasid, et me saime festivali ära korraldada. Nüüd oleme pool aastat saanud rääkida üle maailma, kuidas see üldse võimalik oli, et Eestis oli kultuur avatud. Eesti paistis parimas mõttes silma väga hästi korraldatud kultuurieluga eelmisel suvel.

Sellel aastal otsustasite festivali üldse septembrisse lükata igaks juhuks?

Sel aastal oleme saanud juba kolm korda kuupäevasid vahetada, kõigepealt maikuust juunisse ja nüüd juunist septembrisse. Peamine põhjus, miks edasi lükkasime, oli see, et saaksid ikkagi rahvusvahelised osalejad ka tulla. Kindlasti saab suvel ka juba sündmusi korraldada, aga TMW kontekstis on ikkagi hästi oluline see rahvusvaheline suhtlus.

See tundub nii lihtne, et paneme uued kuupäevad ja muudame kõik ära, aga selle taga on ju meeletu logistika?

Jah, eks just täpselt nii oligi, et meil oli programm peaaegu just valmis. Nüüd saime uuesti avada artistide avaldused ja saame kahekihilise programmiloome teha, et midagi juunisse, midagi sügisesse. Samas tuleb võib-olla jälle väga huvitav programm, mida sai palju ette valmistada.

Kuidas su sisetunne ütleb, kas tulevad uuesti rokkivad 20ndad nagu oli saja aasta eest pärast suurt hispaania grippi? Kas tunned, et selline energia on kogunenud inimestese, et tahetakse uuesti kokku tulla?

Ma tunnen seda, et igatsus inimkontakti järele on tohutult suur. Iga Zoomi kohtumine lõpeb sellega, et millal me juba ükskord jälle näeme. Korraldame ikkagi ka juunis ühe sündmuse. 11.juunil Eesti muusika fookuspäeva. Ütlen südamest välja, et ma lihtsalt tahaks oma kolleege tohutult palju näha. Kultuurisektoris on ju nii palju juhtunud selle aasta jooksul, küll oleme koostööd palju teinud, jõud koondanud, valitsusega läbirääkinud, erinevaid kriisimeetmeid arutanud. Tegelikult tahaks lihtsalt inimestega kokku saada ja aega veeta. Ma usun, et see soov on laiem ja kujutan ette, et kultuuripublikul on ikka see sama tunne, nii et näis, võib-olla tõesti tulevad hoogsad festivaliajad.

Milline uue aja festival välja nägema hakkab? Ilmselt esmalt peame ikka arvestama uute reeglitega?

Eks see suvi saab olema üsna selle maiguline, et on olemas kultuurisündmuste maatriks ja liigume etappidest etappidesse. Meil on välja töötamisel kultuuriministeeriumi soovil selline valgusfoorisüsteem et on roheline, kollane, punane ja oranž stsenaarium. Eks me praegu kõigume seal punase ja oranži vahepeal. Praegu tundub et see pandeemia teine laine saab kontrolli alla ja loodame, et see suvi saab olema pigem kollase ja rohelise vahel liikumine.

Mis tähendab, et inimesed saavad vabalt tulla või peab teste tegema?

Seal on mahupiirangud ka, aga saab kindlasti midagi korraldada. Võib-olla on näiteks 50% mahutavuspiirang ja see on ka okei. Huvitav on vaadata, et kolleegid Euroopas teevad väga palju ka selliseid testsündmusi. Just paar päeva tagasi tuli Hispaania muusikasektorist väga põnev uuring. Korraldati seisukohtadega kontsert 5000-le inimesele, kõik olid enne teinud kiirtestid ja osad olid juba vaktsineeritud. Nakkusi oli kaks, aga tõenäoliselt need olid ka mujalt tekkinud. Loodame tervisepassi ja kiirtestide kombinatsioonile. Võib-olla saame päris n-ö seisva kontserdiga suurtes hulkades ka kokku tulla mingil hetkel.

Miks sa seda teed aastast aastasse? Paljud festivalid on pankrotti läinud, aga sina ikka jätkad.

Mul on selline sügav tunne, et kultuurisündmus on selline elus organism, mis suudab väga palju erinevaid protsesse enda ümber sünergias pöörlema panna. Festivali korraldamine ise ole eesmärk omaette, vaid rohkem vahend, kuidas olla osaline ka meie linna ja riigielu kujundamisel. TMW on kolmteist aastat eksisteerinud, aga alustasime kolm aastat tagasi ka Station Narvaga ja praegu on Eesti riik liikumas huvitavasse protsessi – kogu see Ida-Viru õiglane üleminek ja majandusmudelite otsimine. Tegelikult me näeme, kuidas ka Ida-Viru uuel generatsioonil on sügav huvi loomesektori vastu. Nad tahavad ka väikseid loomeettevõtteid alustada, disaini ja moe valdkondadega tegeleda ning sündmusi korraldada. See on tegelikult viis kujundada elukeskkonda.

Ja Narva tuleb festival enne kui Tallinnas?

Jah, Narvas korraldame juba augustikuus, 5.-7- august. Proovime sel korral eksperimenteerida äsja uue ekspositsiooniga lagedale tulnud Narva muuseumis. See saab olema hästi põnev, tõenäoliselt liigume sellise muuseumiöö rütmides. Kogu selles Ida-Viru protsessis osaleda on olnud üldse hästi põnev kogemus. Meil on ka pool tiimi idavirukad.

Nii et osalete ka lõimumisprotsessis?

Absoluutselt. Lõimumine on ju lõpuks lihtsalt inimestega suhtlemine ja eks see keeleõpe tuleb samas rütmis, et kui on kellega suhelda, siis õpid hea meelega keelt ka.

Teiega käivad alati kaasas mõttekojad. Paar aastat tagasi oli seal juures mõttekoda pealkirjaga “Kultuur kui majandusmootor”. Kas kultuur on Tallinna majandusmootor?

Selle teema püstituse saimegi inspireeritud intervjuust, mis sina tegid ja see pani mind mõtlema hästi tugevalt. Minu jaoks kultuur ongi katalüsaator. Huvitavad protsessid on praegu käimas. Kui vanalinnas on praegu turistid läinud, siis peame endalt küsima ,et millist väärtust loome kohalikele elanikele ja võib-olla kultuur oleks just see mis tõmbaks ka elu tagasi vanalinna. Paar nädalat tagasi lugesin just ühte uuringut, mis näitas, et 40% maailma turismist on motiveeritud kultuuri poolt. See pole päris nii, et kultuuri tuleb toetada, vaid tegelikult kultuur tõmbab käima. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.