"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
JUHTKIRI: Tallinn vastutab kogu Eesti ees(t) (0)
10. mai 2021

15. mail tähistame taas Tallinna päeva – meenutades, et 15. maid 1248 peetakse päevaks, mil Taani kuninga Valdemar II poeg Erik andis Tallinna elanikele Lübecki linnaõiguse. See võimaldas linnale suured volitused oma asjade otsustamisel. Ja nüüd, palju sajandeid hiljem, on Tallinna vastutus veelgi suurem kui toona, mil seisti peamiselt oma elanike huvide eest, kuuludes linnadest koosnevasse Hansaliitu. Nüüdsel ajal sõltub Tallinna otsustest suuremal või vähemal määral kogu Eesti käekäik.

Kui lihtsaid näiteid tuua, siis hakkab kavandatav Tallinna Haigla pakkuma abi suurele osale Põhja-Eesti inimestest. Samamoodi on ka turismiga. Paljuski sõltub Tallinnast saadavast esmamuljest, kas minnakse avastama teisigi paiku Eestis. Seepärast kavatsebki Tallinn konverentsikeskusena korda teha linnahalli isegi siis, kui algul kavandatud koostöö Tallinkiga selles osas ei peaks teostuma.

Kui tuua kolmaski näide, siis praegu käib Peterburi maantee rekonstrueerimise projekti koostamine. Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaksid tööd sel aastal pihta hakkama. Tegemist on aga suure riigimaantee jätkuga, mille kordategemine mõjutab laiemalt kogu Eesti transiitliiklust ja kaudsemalt majandust.

Aga ei maksa rääkida ainult Tallinna majanduslikust vastutusest kogu Eesti ees. Tänavugi korraldatav etteütlus peaks meelde tuletama, et vaatamata Tallinna kui sadamalinna kohal sajandeid hõljuvale kosmopoliitsuseloorile peaks pealinn ikkagi jääma eesti keele kantsiks. Kuidas me keelt hoiame, sõltub meist kõigist. Kaudsemalt sellest, kui palju me eestikeelseid raamatuid loeme. Aga otsesemalt, et kas me anname kasvõi taksojuhile viisakalt teada, et oskus ainult lonkavas inglise keeles vestelda ei ole vastuvõetav.

Üheks Tallinna päeva traditsiooniks on kahe võimu kohtumine. Seegi sümboliseerib Tallinna vastutust kogu Eesti ees(t). Lühikese jala värav avatakse Tallinna sümboolselt külla saabuvale peaministrile, keda seal tervitab Tallinna linnapea.
Nüüdne peaminister Kaja Kallas peaks olema – ennekõike kriisi taustal – Tallinna valitsemisega eriti rahul. Koormust, mida linn riigivalitsejate õlult vähendab, võib pidada märkimisväärseks. Lisaks suurobjektide kaudu terve Eesti käekäigu eest hoolitsemisele on püütud vastu tulla ka igale inimesele eraldi. Linna kõikvõimalike toetuste süsteemil, millele on nüüd lisandunud kriisitoetused ettevõtjatele, ei hakkaks peatuma. Meenutada võiks vaid esimese haiguspäeva toetust, mis on tallinlastele võimalik.

Loodetavasti kujuneb värava avamine 15. mail seega millekski enamaks kui rituaaliks. Riigivalitsuseni jõuab ehk selgemini teadmine, et toetades omalt poolt nii nõu kui jõuga Tallinna suurprojekte, edendatakse tervet Eestit. Seekordne värava avamine toimub veel selleski mõttes sümboolselt, et aeglaselt paotati piirangute vähendamise ust üle Eesti. Mida kiiremini jätab kriisi selja taha Tallinn, seda kiiremini möödub see kogu Eestis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.