"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
VIDEO! Heeroldi jutud: Kuninga tänavalt leiab maailma vanimad ordenid (0)
10. mai 2021

“Maailma üks vanemaid ordeneid on Sukapaela orden, mille juurde kuuluvaid ripatseid näeb ka Tallinna muuseumis,” sõnas heerold Jüri Kuuskemaa. “Oleme jõudnud Kuninga tänava algusesse, kus paikneb ordenite muuseum ja täpsemalt öeldes Tallinna rüütelkondade muuseum, mille sisuks on näidata mitmesuguseid au- ja teenetemärke.”

Tallinna rüütelkondade muuseumist leiab arvukalt aastasadade vanuseid kuninglikke aurahasid ja ordeneid. Keldri paksud müürid ja võlvid viitavad aga 15. sajandile. “Mõned on võib-olla ka 17. sajandil täiendavalt võlvitud, aga siin on lausa ruumide labürint, mis on omas laadis ka võluv. Valdavalt on siin keskaegne ja samal ajal ka turvaline tunne, sest niigsuguste paksude müüride vahel on aardeid,” lisas heerold.

Maailma üks vanemaid ordeneid on Sukapaela orden, mille juurde kuuluvaid ripatseid näeb ka Tallinna muuseumis. “Omal ajal tahtsid kuningad, hertsogid ja krahvid koondada endale ustavat meeskonda ja kuulutasid välja sellise rüütliordude loomise, mille juurde käisid oma kostüümid, tavad, eraldusmärgid ja rituaalid. See osa sellest rüütelkonnast oligi ühe riigi kõige kandvam osa selle riigi juhtkonnast,” lisas ta.

Lisaks leiab muuseumist ka Kuldvillaku ordeni. “Muinaskreeklastel oli pärimus, et seal kuskil Kaukaasias praeguse Gruusia kandis elavad lambad, kellel on kuldne vill. Teame antiikajast legendi, kuidas seda kuldvillakut otsimas käidi ja hiljem keskajal rajati ka vastav orden,” jutustas Kuuskemaa.

Üks uhkematest ordenitest on Poola kuninga ja Saksa vürsti August Tugeva poolt Peeter Esimesele annetatud Valge Kotka orden, millel on kotkas valge malliga ja kõrval on veel üsna arvukalt briljante.

“Me võime küsida, et kuidas siis nii, et see peaks kuuluma vene rahvuslike aarete paremiku hulka, miks ta ei ole Moskvas relvapalatis või vähemasti ermitaažis Peterburis? Asi on selles, et kui toimus Venemaa revolutsioon, siis bolševikud kuulutasid välja niisuguse moto, et vahetame Rembrandti traktorite vastu ja hakkasid vene rahvusaardeid müüma ja nii sattus läände ka see Poola Valge Kotka orden.”

Ordenid ja nende juurde kuuluvad uhked aksessuaarid olid sajandite jooksul meeste privileegiks, aga siis hakkasid naised ütlema, aga meie? Selle peale andis mehed järele ja hakati valmistama spetsiaalseid ordeneid, millega autasustada ainult naisi. Muuseumist leiab valiku ka nendest.

“Selles vitriinis on muuhulgas ka Eesti aumärke, mida muuseumil on õnnestunud soetada, aga seda osa kindlasti täiendatakse edaspidi veelgi. Niisamuti nagu toimuvad siin vahelduvad näitused,” lisas Kuuskemaa.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.