"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
VIDEO! Mari-Liis Sults: 12. klass tegi meil üllatusliku kannapöörde (0)
12. mai 2021
Ka koolipsühholoogid näevad praktikas näevad vaimse tervise probleemide hüppelist kasvu.

“Ei julgeta enam välja minna: kes kardab haigeks jääda, kes kardab enda või oma lähedaste inimeste surma. Näiteks 12. klass tegi meil üldse üllatusliku kannapöörde. Kui tuli teade, et lapsed võivad kooli tulla, siis nemad pöördusid minu poole, et nad ei taha kooli tulla vaid tahavad distantsõppel jätkata, sest nad ei taha jääda haigeks enne riigieksameid,” rääkis Tallinna Kunstigümnaasiumi direktor Mari-Liis Sults.

Koroonapandeemia on inimeste vaimsele tervisele tugeva hoobi andnud. Paljudes peredes on  süvenenud stress, ärevushäired ja depressioon, mis valdavad väga sagedasti just kooli lapsi. Ilmnema on hakanud hoopis uut sorti probleemid ja hirmud. Ka koolipsühholoogid näevad praktikas näevad vaimse tervise probleemide hüppelist kasvu.

“Praktiliselt iga päev pöördub minu poole üks lapsevanem, kes soovib vestelakse nii tema kui lapsega. Tegelikult raskused ei ole mitte ainult lastel vaid need on ka peredes,” ütles Tallinna 21. Kooli koolipsühholoog Ingi Roos.

Ootejärjekorrad psühholoogide ukse taga võivad aga venida kuude pikkuseks. Tallinna linn on pannud kokku vaimse tervise abipaketi, mille kaudu suunatakse täiendavalt ligi 108 tuhat eurot laste ja perede psühholoogilisele nõustamisteenusele. 

“Kõigepealt saavad pakkuda rohkem teenuseid meie lepingulised partnerid, näiteks EELK Perekeskus.  EELK pakub erinevaid teraapiavorme, nõustamisvorme, neil on näiteks ka tugigrupp vägivaldsetele isadele. See abi on mitmekülgne,” täpsustas Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.