"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
VIDEO: Tallinna Päeva etteütluse teksti loeb Ivo Linna (0)
13. mai 2021
Albert Truuväärt

Homme toimuvast Tallinna Päeva etteütlusest saab osa võtta piiramatu arv inimesi. Teksti loeb laulja Ivo Linna ja ülekanne on kättesaadav nii linna ametlikul kodulehel, Facebookis kui ka Youtubes.

Homme toimub üks Tallinna Päeva suursündmus – etteütlus. Nagu mullu, korraldatakse see tänavugi veebi vahendusel. Inimesed on seda meelt, et sellest tuleks osa võtta.

“Ma ei ole selle peale mõelnud, kuigi ma olen ise eesti keele õpetaja,” tunnistab Pae pargis jalutanud Lily. Küsimusele, kui tähtis eesti keel talle on, vastas naine: “Väga tähtis, hästi oluline on! Ma õpetan just vene lastele eesti keelt. Ma hindan väga seda, mida praegu teeb meie riik ja Tallinna linn eesotsas linnapeaga selleks, et säilitada meie eesti keelt.”

Lapsevankriga jalutanud noor ema Kristina teatas: “Ma arvan, et ma võtan osa, olen seda varem ka teinud. Varem on hästi läinud.” Eesti keele tähtsuse kohta ütles Kristina: “Väga tähtis! Kuigi ma elan siin Lasnamäe kandis, aga eesti keel on ikka väga tähtis. Vahel on juhtunud, et eesti keelega jääb hätta: poes mõnikord müüjad alustavad ikka vene keelega, aga saab eesti keelega edasi mindud küll.” Alvina, kes kõneleb vene keelt, sõnas: “Pojapoeg võtab mul sellest osa.”

Väikerahva keel on alati surve all. Vene ja inglise keele mõjud on tuntavad nii igapäevakõnelustes kui tänavapildis. Kuidas tuleks emakeelt hoida? Uurisime kirjanikult Andrus Kivirähkilt.

“Eks Eesti keelele on alati võõrkeeled peale tunginud. Omal ajal ju oli suur probleem, et haritud eestlased rääkisid omavahel saksa keeles. Siis saigi alguse eesti keele propageerimine sellest, et haritud eestlased hakkasid ka kodus oma naise ja lastega rääkima eesti keelt ja see tundus alguses väga revolutsiooniline – kuidas siis nii, et eestlane, kes tahab olla haritlane, räägib maarahva keeles ja ei kõnelegi saksa keeles omavahel,” kirjeldas eesti keele varasemat seisundit kirjanik Andrus Kivirähk.

Etteütlust ja ka kõiki videoid saab jälgida Tallinna kodulehe, Tallinna linna Facebooki lehel või Youtube´is. Etteütlus algab homme ehk reede keskpäeval ja ette loeb armastatud laulja Ivo Linna. Etteütlus on pühendatud taasiseseisvumise 30. aastapäevale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.