"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
KOROONA MÕJUS JUHTIDELE KAINESTAVALT Inimesed annavad purjus juhtidest üha sagedamini politseile teada (0)
14. mai 2021
Hannes Kullamäe Foto Albert Truuväärt

“Hea meel on tõdeda, et aina sagedamini antakse numbril 112 teada, kui eessõitev juht vingerdab kahtlaselt või kui poe juures napsutav mees otsustab sõiduki rooli istuda,“ ütles Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe. „Märgates ja teada andes saame üheskoos muuta liikluse turvalisemaks.”

Kullamäe sõnul on ootuspäraselt koroonapiirangud mõjutanud mõningal määral ka liiklust. „Kuna paljud inimesed on olnud kodukontoris ja koduõppel, on ka liiklussagedus teatud kuudel olnud tavapärasest väiksem,“ lausus ta. „Kuid üldpildis on pealinnas inimkannatanutega liiklusõnnetuste arvud jäänud võrreldes koroonaeelse ajaga samale tasemele.”

Möödunud aastal kasvasid Kullamäe sõnul märgatavalt liiklusõnnetused jalgratturite osalusel, mida tõenäoliselt mõjutas osalt ka just pandeemia, sest inimesed eelistasid võimalusel ühistransporti vältida.

“Paraku – mida rohkem on liikluses kaherattalisi, seda rohkem juhtub ka nendega õnnetusi. Mingil määral mõjutas liiklust ka ilm, näiteks möödunud aasta esimestel kuudel talviseid teeolusid praktiliselt ei olnud ning jalgrattaga sõideti aastaringselt,” lisas Kullamäe.

Eriolukorra ajast alates hakkas politsei üha enam kasutama mobiilseid kiiruskaameraid, sest need võimaldasid teha liiklusjärelevalvet kontaktivabalt.

“Põhja prefektuuris on kaks mobiilset kaamerat, mis on pidevalt töös. Tänavu aasta esimesed ilusad kevadilmad on aga liiklejate jala raskeks muutnud. Mõni päev on mobiilsed kiiruskaamerad fikseerinud Tallinnas ja Harjumaal kokku ligi 3000 kiiruseületamist. Kahjuks tõuseb igal aastal just aprillis, mais ja juunis märgatavalt rikkujate arv, kes ületavad oluliselt lubatud suurimat kiirust,” ütles kogenud liikluspolitseinik.

Joobes juhtide tabamine senisest keerulisem

Tallinnas tabatud joobes juhtide arv on nii möödunud kui ka sel aastal koroonaeelsest ajast märgatavalt väiksem.

“Viiruse leviku tõttu massilisi “Kõik puhuvad” reide ei tehta ning seeläbi on vähenenud joobekontrollide arv. Kuid väga vähe on seejuures langenud kriminaalses joobes tabatud juhtide arv. Iga alkoholi tarvitanud juht on liikluses suureks ohuks ning eriti on seda raskes joobes juhid, kes oma käitumist absoluutselt ei hooma ega kontrolli,” nentis Kullamäe.

“Kuid alkoholiga seotud ohud lähevad väga paljudele inimestele korda. Hea meel on tõdeda, et aina sagedamini antakse numbril 112 teada, kui eessõitev juht vingerdab kahtlaselt või kui poe juures napsutav mees otsustab sõiduki rooli istuda. Märgates ja teada andes saame üheskoos muuta liikluse turvalisemaks.”

Vägivallakuriteod vähenesid, arvutikelmused suurenesid

Justiitsministeeriumi statistika andmetel registreeriti 2021. aasta esimese nelja kuu jooksul 7901 kuritegu ning kuritegude üldarv oli 6% väiksem kui samal ajal eelmisel aastal, mil registreeriti 8450 kuritegu. 12% võrra vähenesid vägivallakuriteod,  Vägivallakuritegude arv on viimase aasta jooksul (alates kevadest 2020) olnud väiksem kui 2018. ja 2019. aastal samal ajal.

Kelmuste ja arvutikelmuste hulk kavas aga tervelt 48% võrra ning sedasorti kuritegude arv on suurim 2020. aasta neljandas kvartalis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.