"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
LINNA PARIM LUMEMURDJA Lumerohkel päeval alustan juba poole viie paiku hommikul, et postiljonil hea astuda oleks (0)
14. mai 2021

14. mail tunnustas linn Jaan Poska majas  pealinna tublimaid majahoidjaid, konkursi „Tallinna linna lumemurdja“ võitjaid.

Vaata galeriid (51)

Tiitli “Lumemurdja 2021” pälvis Nadežda Anutšina, kes on Sõpruse pst 246 korteriühistu majahoidja.

“Tavaliselt alustan talviti tööpäeva juba kell viis hommikul,” rääkis Anutšina, kes tänavaid hooldanud juba viisteist aastat. “Kui lund paksult maas, siis isegi poole viie paiku. Mulle on tähtis, et selleks ajaks, kui inimesed kodudest väljuvad, kõnniteed lumest puhtad oleksid.  Postiljon tuleb ju ka väga vara, temalgi peab mõnus kõndida olema! Kui lund on sadanud palju, töötan ühe hooga kella üheteistkümne-kaheteistkümneni. Pärast kodust kohvipausi lähen jälle õue, kui lund on juurde sadamas. Graniitsõelmed on libedust tõrjudes suureks abiks. Kui vaja, töötan õhtuti ka kella kaheksani.”

Kandidaadi esitas Mustamäe linnaosa valitsus. Mustamäe linnaosa valitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Aleksandr Iro tõstis esile Anutšina erakordset pühendumist oma tööle: “Peale iga lumesadu olid maja esine, kõnniteed ja parkla hooldatud nii, et tekkis tunne, nagu seal poleks lund sadanudki. Ka prügikonteinerite ümbrus oli alati lumest puhastatud. Isegi autoomanikel puudus sageli vajadus oma masinate juures lund koristada, sest Nadežda oli ka nende peale mõelnud. Arvestades puhastusala suurust ja viimase talve, sageli ka öötundidel ja nädalavahetustel maha sadanud lumekoguseid, on tegemist väga kohusetundliku inimesega.”

Lumerohke talv esitas väljakutse majahoidjatele

“Talvekuude parimat majahoidjat oleme valinud juba üle kümne aasta, vaid ühel aastal on konkurss lumepuuduse tõttu ära jäänud. Seevastu äsja lõppenud talv oli erakordselt lumerohke ja esitas tõsise väljakutse nii linna talihoolduse lepingupartneritele kui ka majahoidjatele,” rääkis abilinnapea Kalle Klandorf. “Lumemurdja valimisega soovimegi tunnustada korteriühistute ja erakinnistute majahoidjaid, sest nende töö kvaliteedist oleneb, kui turvaliselt me saame ennast talvistel kõnniteedel tunda. Tänan kõiki tublisid majahoidjaid ning õnnitlen „Lumemurdja 2021“ tiitli võitjat. Samuti tänan kaaslinlasi, kes majahoidjate head tööd märkasid ning neid konkursile esitasid.”   

Linna keskkonna- ja kommunaalameti juhata Ain Valdmanni sõnul tegi tänavuse talve teehoolduses raskemaks jäävihm.

“Jäävihmaga pole me väga harjunud, üks tõsine jäävihma päev pani proovile nii liikujad kui töötegijad,” ütles Valdmann. “Tublil majahoidjal pidi sõelmete pakk kohe käest võtta olema! Hooldustöö on ju selline, mis nõuab ka ennetavat tegevust. Tublid majahoidjad olid juba enne suure libeduse teket tänavale kildu visanud, nii oli pärast palju lihtsam. Ennetav jälgimine on oluline! Kui maha jääbki mõni sentimeeter lund, pole see käijale ohtlik. Temale on tähtis kindel kõnd. Tublisid libedusetõrjujaid oli tänavu igasuguses vanuses.”

Eriauhinna pälvis 96-aastane Ilse Reinaru

Eriauhinna pälvis Põhja- Tallinna linnaosa valitsuse kandidaat 96-aastane Ilse Reinaru, kes vaatamata väärikale vanusele hoiab korras Tööstuse 9/1 hoone ümbrust.

“Töötan tavalise lihtsa lumelabidaga,” rääkis Reinaru. “Elan ise samas majas. Hommikul vara lähen ja teen majaesise puhtaks, vahel ka kaks-kolm korda päevas vajadusel. Meie tänav on polikliiniku lähedal ja tihti tulevad inimesed tänama: Siin me saame keppidega ka mugavalt käia, tee on nii puhas! Vajadusel töötan ka õhtul.”

“Ilse on aastaid seda tööd teinud ja ikka hästi!” tunnustas Tööstuse 9 korteriühistu esimees Tarmo Tähepöld aktiivset vanadaami. “Kui teised meie tänava majad asuvad otse kõnnitee ääres, siis meie maja pisut tagapool ja nii mahub maja ette ka lillepeenar. Nii hoolitseb Ilse lillepeenra eest suvel ja talvel, kui päev väga lumine, pühib ta kolm korda päevas. Esimese ringi mõnikord kella kuue paiku hommikul. Muidugi on see Ilse enda valik, olla meie maja kojamees. Sest toimetada talle meeldib!  Tunnen Ilset juba kolmteist aastat ja ta on mulle nagu linnavanaema!”

Kojamehe töö aitab füüsilist vormi hoida

Haabersti linnaosa valitsuse esitatud kandidaat, Õismäe tee 95 korteriühistu majahoidja Paavo Kopli leiab, et meestel aitab kojamehe töö füüsilist vormi hoida.

“Töövahendiks on labidas ja hari,” rääkis Kopli. “Kui tänav kohe veel värske lumega puhtaks rookida, saab harjaga üle lükates tee asfaldini ära puhastada. Teen tööd oma nelja trepikojaga maja juures. Aastaid tagasi endine kojamees ei saanud hakkama ja nii võtsin tema töö üle. Hakkas meeldima, sest töö tulemus on kohe silmaga näha. Värske õhk ja füüsiline töö aitavad vormis hoida!”

Lasnamäe linnaosa valitsus tõstis esile Galina Vakhrushev ja tema abikaasat, kes hoolitsevad korteriühistu Vikerlase 17 hoone ümbruse korrashoiu eest.

Konkursi “Tallinna linna lumemurdja” eesmärk on tunnustada linnas tegutsevate korteriühistute ja erakinnistute puhastusaladel töötavaid majahoidjaid, kelle ülesanne oli teha lume- ja libedustõrjet, lume puudumisel koristada puhastusalalt prahti ja puulehti ning tagada talvel ohutud liikumistingimused.

Kandidaate said kõik linnaelanikud esitada linnaosade valitsustele 22. märtsist 1. aprillini. Lõppvooru jõudis seitse kandidaati ning võitjad valis välja 8-liikmeline korraldustoimkond. Auhinnaks konkursi võitjatele on Decora ehituspoe kinkekaardid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.