"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
Noored vabatahtlikud puhastavad Mustamäe seinu grafitist (0)
14. mai 2021
Foto Ilja Matusihis

Linnaruumi on juba aastakümneid kaunistanud isehakanud kunstnikud, kes iga vaba seina oma sõnumite ja nimedega üle kritseldavad. Paraku pole nende näol enamasti tegu ilusa loominguga ning ka sisu on tihti küsitav.Mustamäe Noorte nõukogu ja Mustamäe Linnaosa Valitsus võtsid ette ühise projekti, et linnaruumi puhtamaks saada. Vabatahtlikud kaardistasid eemaldamist vajavad grafitid ning värvivad neid maikuu jooksul üle.

“Me valime eeskätt neid seinu, kus on kirjutatud midagi roppu või arusaamatut,” ütles vabatahtlik Anastasia.

Noored panustavad oma ajaga ning linnavalitsus hoolitseb vajalike vahendite eest nagu värvid ja rullikud.

“Loomulikult peab linnaosa olema puhas ja puhas ka grafititest,” sõnas Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. “Mul on hea meel, et noored selle aktsiooni ette võtsid. Me oleme noortega töötanud juba 3 aastat ning tore on näha, et nad nüüd juba ise mõtlevad ideid, kuidas oma kodu ja linnaosa hoida.”

Õnneks tundub, et peale kasvav põlvkond on kriitilisema kunstisilmaga.

“Ma arvan, et mõned neist on ilusad aga mõned on liiga võimsa kujutlusvõimega tehtud ja seal on ka tihti roppusi kirjas,” rääkis murest Mustamäe noor Taavi. Tema sõber Aleksander lisas, et eriti kurb kui mõni ilus töö on üle kritseldatud.

Kindlasti ei jõua noored maikuu jooksul kõiki rikutud seinu üle värvida, aga iga puhastatud sein parandab linnaosa üldpilti. Ka grafiti tegijatel on oluline mõista, et kõik seinad linnas pole nende lõuendid.

“Inimestele on vaja seletada, et kui me tahame elada puhtas ja ilusas linnaosas siis tuleb selle eest ise hoolitseda,” lausus Mustamäe noorte nõukogu liige Dmitri. “Kui on soov grafitit teha siis tuleb selleks enne küsida luba.”

Linnaosa kutsub üles ka Mustamäe inimesi teatama silmariivavatest joonistustest seintel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.