"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
VIDEO JA FOTOD! Tallinna päev algas Lühikese jala värava avamisega peaministrile (1)
15. mai 2021
Mats Õun

Kahekümnes Tallinna päev algas täna traditsiooniliselt piduliku Lühikese jala värava avamisega, mil Toompealt all-linna Tallinna päeva tähistama tulnud peaminister Kaja Kallast tervitas linnapea Mihhail Kõlvart.

Vaata galeriid (14)

Tallinna päeva avas pidulikult Tallinna linnapea ning Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefekt Joosep Kaasik andis peaministrile ja linnapeale ülevaate pealinnas toimuvast.

Linnapea Mihhail Kõlvart märkis, et 15. mail 1248 kinnitas Taani kuningas Erik IV Adraraha Tallinna kodanikele Lübecki linna õigused. „Paarisaja aasta pärast ehitati aga Tallinna ja Toompea vahele müür. Seda esialgu küll liiklusohutuse eesmärgil, kuid see müür sai nimeks usaldamatuse müür. Sest kahe linnaosa vahel oli aeg-ajalt hõõrumisi. Tänane kohtumine sümboliseerib aga riigi ja Tallinna vahelist usaldust ja koostööd,“ rääkis Kõlvart.

Peaminister Kaja Kallase sõnul nimetati tõepoolest kahe linnaosa vahel asuvat müüri ka vaenu müüriks. „Veel paar sajandit ja aastaid tagasi oli see vaen Toompea ja all- linna vahel, kuid mul on hea meel, et seda enam ei ole ning heameel on selle üle, et me saame teha koostööd ning see värav on avatud kogu aeg,“ sõnas Kallas. 

Toompea ja all-linna vahel sujub koostöö

“Tulen selle sõnumiga, et selleks, et kõigil linnakodanikel oleks hea elada, on hea teha koostööd nii Toompea kui all-linna vahel. Mul on hea meel, et see koostöö sujub,” lausus peaminister.

“Teie ees seisavad austatud peaminister ja linnapea aga tegelikult eelkõige Eesti ja Tallinna kodanikud. Ma olen küll kindel, et me oleme võimelised tegema koostööd sest meil on ühised eesmärgid ja ka väärtused,” sõnas Kõlvart.

Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefekt Joosep Kaasik ütles, et eelmise ööpäeva jooksul 144 kiireloomulist väljakutset, kuhu politsei pidi välja sõitma.

“Nende hulgas oli 16 lähisuhtevägivalla juhtumit, üheksateistkümnel inimesel tuli kosutust otsida kainestusmajast – ilus ilm ja alkohol oli teinud oma töö,” lausus prefekt. “Muret teevad kergliikurid, kes on viimasel ajal sattunud tõsistesse õnnetustesse. Viimase nelja kuu jooksul on neid juhtunud juba veerandsada. Eks me peame kõik ühiselt neile meelde tuletama, et ilusale ilmale vaatamata tuleb ohutus tagada ka sellega liigeldes, eriti siin vanalinna ja kesklinna kandis.” 

Kaasik ütles, et ilusad ilmad ja piirangute leevendamine on tänavale toonud üha rohkem inimesi. “Tänagi on toimumas vanalinna piiril üks suurem avalik koosolek,” lausus prefekt. “Meie oleme omalt poolt püüdnud ja korraldajaga ühendust võtnud ning palunud tal mõelda ohutuse tagamisele. Samas on see ohutus iga inimese enda teha. Ja kui me seda kõike järgime, siis loodetavasti saame varsti neist piirangutest lahti.”  

570 aastat vana värav

“Mina linnavahina ütlen paar sõna selle värava kohta,” rääkis linnavaht. “See värav on siin seisnud juba 570 aastat. See on pikk aeg. See on ainukene kaheksast linnaväravast, mille rautatud uks on säilinud. See on väga sümboolne värav – ta on tõesti eraldanud Toompead ja all-linna ja nagu te mainisite, on seda müüri ja väravat kutsutud usaldamatuse müüriks ja väravaks. Aga ajalugu on näidanud, et õitseng ja heaolu on siis linnas olemas, kui on usaldus, kui on koostöö Toompea ja all-linna vahel.”

Tänavu tähistatakse Tallinna päeva 20. korda, traditsioonile pandi alus 2002. aastal. Sellega tähistatakse Tallinnale Lübecki linnaõiguse andmist 1248. aastal, millega pääses Tallinn ka Euroopa linnade liitu.  

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kuulaja
20. veebr. 2022 17:21
ЭСТОНЦЫ - "БАЛТИЙСКИЕ ТИГРЫ". ПОЧЕМУ ОНИ ТАК УСПЕШНЫ??? https://www.youtube.com/watch?v=-uQV3vJS74A