“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Botaanikaaias esitletakse neljapäevast pühapäevani säntpooliaid (0)
18. mai 2021
Ilja Matusihis

Tallinna Botaanikaaia Palmimajas toimub 20. – 23. maini säntpooliate ehk aafrika kannikeste näitus, mis valmib koostöös erakollektsionääridega. Külastajatel on võimalus imetleda üle 200 sordi säntpooliaid ning haruldasi taimi ka koju osta.

“Säntpoolia sortide rohkus on üllatavalt suur ja mitmekesine. Aretatud on enam kui 20 000 sorti,” selgitas Tallinna Botaanikaaia botaanik Urmas Laansoo. “Tuntakse liht- ja täidisõielisi, tähtja õiega, kurruliste ja roheliste kroonlehtedega sorte. Kõige ebatavalisemad on halli või kollase õiega säntpooliad.” Laansoo sõnul müüakse maailmas aastas mitu miljonit säntpooliataime enam kui 25 miljoni USA dollari väärtuses. Taime teaduslik nimetus on antud Walter von Saint Paul-Illaire (1860–1910) auks, kes selle taime Tansaanias loodusest avastas.

Säntpoolia (Saintpaulia) perekonda gesneerialiste (Gesneriaceae) sugukonnas kuulub viimastel andmetel 20 liiki taimi Ida-Aafrikas. Looduslikult kasvavad säntpooliad Tansaanias Usambara mägedes ja Keenia lõunaosa kaljudel ning rannikumetsa sammaldunud kividel. Esimest säntpooliat kirjeldati 1893. aastal.

Säntpooliate kõrval tutvustatakse näitusel ka teisi gesneerialisi, nagu kaljuhepik (Petrocosmea), sinningia (Sinningia), sipelgalill (Codonanthe), leitselill (Achimenes), punahuul (Aeschynanthus), sinilehter (Streptocarpus), vasklehik (Episcia), urnõis (Nematanthus), õnnekann (Chirita) ja teised.

Näitusealale Palmimaja konverentsisaalis saab korraga siseneda 30 inimest. Tallinna Botaanikaaed palub siseruumides kanda maski ja järgida 2+2 reeglit. Näitusele pääseb botaanikaaia tavapiletiga: täiskasvanu 5.50 € ja õpilane/pensionär 3 €.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.