"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
Maikuu on Tallinnas pühendatud elurikkusele linnakeskkonnas (0)
18. mai 2021
Ilja Matusihis

Maikuu on pealinnas pühendatud elurikkusele linnakeskkonnas, 20.–27. mail leiab aset ka Tallinna Roheline Nädal kolme rahvusvahelise teemapäevaga. Loodusesõbrad on oodatud osalema loodusmatkadel, linnulauluõhtutel, avatud mesilate päevadel ja mitmetel teistel üritustel. 

„Elurikkuse kuuga soovime vääriliselt tähistada üle-eestilist looduskaitsekuud. Erilist tähelepanu pöörame liigirikkuse märkamisele, säilitamisele ja mitmekesistamisele meie linnakeskkonnas,“ selgitas abilinnapea Kalle Klandorf. „Looduskeskkond ja elurikkus ei eksisteeri ju üksnes tavapärastel rohealadel, nagu näiteks metsas või pargis, vaid see on igapäevaselt meie ümber. Soovime, et linnaelanikud seda senisest enam märgata ja väärtustada oskaksid, seda ka kohtades, kus ehk esmapilgul näib olevat üksnes asfalt jakivimajad. Fookuses on ennekõike mesilased ning teised tolmeldajad kui võtmetähtsusega tegelased elurikkuse hoidmisel.“ 

Tallinna Loomaaias toimuvad elurikkuse kuul juba traditsiooniks saanud linnulauluõhtud, linnaaedades korraldatakse talguid, õppevisiite ja töötubasid. Alates 17. maist kutsub Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet linlasi panema proovile oma keskkonna-alaseid teadmisi matkaradade e-viktoriinis „Tallinn otsib superloodushuvilist“. Tallinna Botaanikaaias aga toimub 30. mail kaks fotokoolitust.

Tallinna Rohelisel Nädalal tähistatakse kolme rahvusvahelist teemapäeva: 20. mail on mesilaste päev, 22. mail elurikkuse päev ja 25. mail parkide päev. Avatud mesilate päevadel (20.–22. mail) on uudistajatele avatud viis linnamesilat.

Mesilaste päeval, 20. mail, viiakse loomaaia mesilas läbi õppeprogramme kooli- ja lasteaialastele. Tallinna Ülikooli mesilast tehakse aga otseülekanne, mida jagatakse ka Tallinna elurikkuse kuu veebilehel. Veebilehel ja Linnakeskkonna Facebook´i lehel saab kuulata ka mesilaste-teemalisi loenguid. Harju tänaval avatakse näitus Pjotr Socha raamatu „Mesilased“ ainetel. 

Elurikkuse päeval, 22. mail, korraldatakse loodusmatk suurte paneelmajade nn magalasse. Osalejad saavad veenduda, et vilgas elutegevus käib ka siin, kivilinnas – liblikad maja nuka juures niitmata jäänud raudrohupuhmal, mesilased prügikasti kõrval pärnapuul või sipelgad parklakivide vahel. 23. mail aga ootab külastajaid üks elurikas koduaed.

Parkide päeval, 25. mail, toimuvad asjatundjate juhendamisel loodusmatkad Kadrioru pargis, Kalamaja kalmistupargis ning Hirvepargis. Nende ringkäikude juures tutvutakse seni ehk vähem tähelepanu pälvinud putukatega. Toimub ka e-seminar „Pargid: järgmine generatsioon“.

Elurikkuse kuu ürituste kohta on täpsem info leitav veebilehelt www.tallinn.ee/elurikkus/Elurikkuse-kuu-2

Registreerimise info:

·       Linnaaianduse tegevuste ja registreerimise info:   www.tallinn.ee/est/keskkond/Opivisiidid-Tallinna-oppeaedadesse

·       Linnulauluõhtute (19. ja 20. mai) info: tallinnzoo.ee/linnulaulu-ohtud-tallinna-loomaaias

·       Registreerumine loodusmatkadele ja avatud mesilate päevadele (alates 18.05) ning botaanikaaia fotokoolitusele (alates 24.05): www.tallinn.ee/est/keskkond/Oppematkad-looduses

·       E-viktoriin matkaradadel: www.tallinn.ee/est/keskkond/Tallinna-otsib-superloodushuvilist

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.