"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
Muusikajuhid protestivad kaitseväe orkestri likvideerimise vastu (0)
18. mai 2021
Kaitseväe orkester Foto Scanpix

Eesti Muusikanõukogu koos muusikavaldkonna organisatsioonide ja institutsioonidega väljendavad muret kaitseväe orkestri, kui muusikakultuuri jaoks olulise kollektiivi, likvideerimisplaani osas ning saatsid esmaspäeval pöördumine peaminister Kaja Kallasele, kaitseminister Kalle Laanetile ning kultuuriminister Anneli Otile.

Muusikanõukogu ja 18 muusikavaldkonna organisatsiooni märgivad pöördumises, et 102-aastane orkester on olnud mitte pelgalt üks riigi sümboleid, mida näevad ja kuulevad riigi kodanikud pidupäevadel ja teiste riikide juhid meie kultuurriiki külastades, vaid ka professionaalse puhkpillimuusika kroonijuveel ja kontsertorkestrina asendamatu koostööpartner erinevatele institutsioonidele üldlaulupidudest arvukate kontserdikorraldajateni.

“Just suuresti tänu kaitseväe ning politsei- ja piirivalveorkestritele on meie heliloojatel säilinud traditsioon ja võimalus luua keerukamat puhkpillimuusikat,” märgitakse pöördumises. “Kaitseväe orkester olnud ainus kollektiiv, mis süstemaatiliselt arendab ja jäädvustab meie tseremoniaalmuusikat kirjutavad organisatsioonid.” 

Kokkuhoid ei tohi allakirjutanute hinnangul alata sellest, mille kaitsmise nimel me oma võitlusvõimet ja lahinguvalmidust kasvatame – see on Eesti kultuur.

“Professionaalse muusiku ettevalmistus on kaugelt pikem, kui mistahes teisel erialal kaitseväes, kõrgtasemega muusikakollektiivi üles ehitamise aeg aga mõõdetav aastakümnetega. Paljude inimeste töö purustamine ühe eelarvekärpega pole kohane institutsioonile, kes meid kaitsma peaks. Selle sammuga ei heiduta me mitte oma riigi vastaseid, vaid arvukaid noori eemale puhkpillimuusiku elukutsest ning võimalusest teenida oma riiki relvaga, mille käsitsemist on õpitud 15–20 aastat – pilliga,” seisab pöördumises.

“Paneme Teile, austatud valitsuse liikmed, südamele, et professionaalne kultuur, mille oluline osa kaitseväe orkester on olnud, pole isetekkiv või -reguleeruv ökosüsteem, vaid meie kõigi igapäevane hool, kohustus ja pingutus. Palume Teilt Kaitseväe orkestri, kui Eesti muusikakultuuri olulise kollektiivi säilitamist,” kirjutavad muusikanõukogu ja muusikavaldkonna organisatsioonide esindajad.

Eesti Muusikanõukogu
Ivari Ilja, president

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia
Margus Pärtlas, prorektor

Rahvusooper Estonia
Ott Maaten, peadirektor

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Kristjan Hallik, juhatuse liige

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA
Margus Toomla, juhatuse liige

Eesti Kontsert
Kertu Orro, juhatuse liige

Eesti Interpreetide Liit
Henry-David Varema, juhatuse esimees

Eesti Heliloojate Liit
Märt-Matis Lill, esimees

Eesti Kooriühing
Hirvo Surva, esimees

Eesti Puhkpillimuusika Ühing
Kaido Kivi, esimees

Eesti Meestelaulu Selts
Indrek Vijard, esimees

Eesti Naislaulu Selts
Margit Võsa, esinaine

Eesti Segakooride Liit
Veronika Portsmuth, esimees

Eesti Sümfooniaorkestrite Liit
Edmar Tuul, juhatuse liige

Puhkpillimuusika koda
Harry Illak, tegevsekretär

Pärnu Linnaorkester
Helen Erastus, direktor

Tallinna Filharmoonia ja Tallinna Kammerorkester
Margit Tohver-Aints, direktor

Politsei- ja Piirivalveorkester
peadirigent Hando Põldmäe

Eesti Muusika Infokeskus
Evi Arujärv, direktor

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.