"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Riigikohus vaeb Gulevitši ütluste andmisest keeldumist (0)
25. mai 2021
Rene Suurkaev

Riigikohus võttis teisipäeval arutusele niinimetatud Kemerovo grupeeringu juhi Vjatšeslav Gulevitši kannatanuna ütluste andmisest keeldumise kriminaalasja, kuid asja arutamise aega ei ole veel määratud, vahendas BNS.

Vandeadvokaat Vladimir Sadekov vaidlustas riigikohtus mullu sügisel Tallinna ringkonnakohtus langetatud otsuse, millega pikendati vanglas peksa saanud, kuid selle kohta kannatanuna ütluste andmisest keeldunud Gulevitšile kuritegeliku ühenduse süüasjas mõistetud vanglakaristust.
 
Ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu otsuse Gulevitši õigeksmõistmises ning mõistis ta uue otsusega ütluste andmisest keeldumises süüdi ja karistas teda kuue kuu pikkuse vangistusega, mis liideti juurde talle kuritegeliku ühenduse juhtimise eest varem mõistetud kaheksa-aastasele vangistusele. 

Süüdistuse järgi ei andnud Gulevitš kannatanuna ütlusi juhtumi kohta, kus 2019. aasta 14. juunil ründas teda Tallinna vanglas kaasvang Erik Kruusimägi ja tekitas talle peksmisega kehavigastusi.

Mullu jaanuaris karistas maakohus Kruusimäge Gulevitši peksmise eest kuue kuu pikkuse vangistusega, kuid vähendas seda lühimenetluse tõttu kahe kuu võrra. Kohus liitis nelja kuu pikkuse vangistuse juurde Kruusimäele topeltmõrva eest mõistetud 20-aastasele vangistusele.  

Mullu mais tunnistas maakohus Gulevitši süüdi kuritegeliku ühenduse juhtimises ja mõistis ta kaheksaks aastaks vangi. Koos temaga said karistuse tema jõuku kuulunud seitse meest ning juba varem kokkuleppemenetluses kuus meest.

Süüdistuse järgi tegeles Kemerovo kuritegelik ühendus narkokuritegude ja väljapressimistega ning pakkus kuritegeliku taustaga ärimeestele oma kaitset.

Gulevitši võttis kinni Hispaania politsei 2017. aasta augusti alguses Malaga provintsis Mijases ning juba kuu aega hiljem toimetati ta sealt Eestisse, kus ta vahistati.

Vennad Erik Kruusimägi ja Sten Kruusimägi mõistis kohus 2019. aasta veebruaris pikaks ajaks vangi ööklubis Poseidon toimund topeltmõrva eest. Erik Kruusimägi sai 20-aastase ja Sten Kruusimägi 15-aastase vangistuse.

Süüdistuse järgi läksid vennad Kruusimäed 2017. aasta 16. jaanuaril ööklubis Poseidon ühise napsitamise käigus tülli Kemerovo kuritegeliku grupeeringuga seostatud Lauri Merimaaga ja Sergei Permanoviga ning tüli päädis viimaste mõrvamisega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.