"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
Kinodesse jõuab Ivar Heinmaa dokumentaalfilm "Naised rindejoonel" (0)
26. mai 2021
Kaader filmist "Naised rindejoonel".

Alates 28. maist jõuab kinodesse Ivar Heinmaa uus dokumentaalfilm “Naised rindejoonel”, mis on 2014. aasta kevadel puhkenud sõjast Ida-Ukrainas naiste pilgu läbi.

Filmi peategelasteks on naised Oksana, Anna, Tatjana ja Marina, kes  räägivad enda elust sõjatandril ja neist tulistavatest Vene eriüksustest. Heinmaa uus film  jälgib naiste lahinguteekonda mitmel aastaajal ning näitab nende igapäevaseid toimetusi, käitumist stressiseisundis, ka vastupidamist kuulirahe all.

Lisaks naistele sõjas näitab režissöör ka Zaitsevo külas elava pensionäri Aleksandra elu ‘’hallis tsoonis’’ ehk eikellegimaal, kus naine püüab taastada purunenud aknaid, abiks taat Volodimir. Tare on pommitustes kannatada saanud, pikalt elektrita. Sarnaseid maju on Zaitsevos kümneid, paljud vanurid on jäänud ilma kodudest ja kogu maisest varast, mitmed on läinud manalateed. 

Režissöör Ivar Heinmaa märkis, et sõda on jätnud seal paljude hinge sügavad haavad. “Ka Aleksandra tahaks, et pommitused lõpeksid. Tahaks magada oma voodis, valgete linade vahel, mitte keldris pommivarjendis. Vana naine meenutab heldimusega Nõukogude aega, tulevik paistis helge ja kindlustatud. Nüüd on ta nii  poeg Sergei kui ka  pojapoeg Nikita jäänud separatistide käes olevasse Horlivkasse, viimati nägi ta neid kahe aasta eest. Sergei sõnas sõja puhkedes, et mundrit ta selga ei pane ja relva kätte ei võta, sest tal on sõbrad mõlemal pool rindejoont.”

“Naised rindejoonel” otsib vastuseid küsimustele, miks ajendab naisi üldse rindele minema,  millesse nad usuvad ja loodavad?

Filmi režissöör ja operaator on Ivar Heinmaa, stsenaristid Ivar Heinmaa ja Kati Laukkanen, produtsendid Margit Vremmert, Ivar Heinmaa, Ari Lehikoinen ja  Marko Lönnqvist, monteerija Andres Lepasar ja helilooja Timo Steiner.

Filmi on tootnd Einmann Video ja Yleisradio, filmi toetajad on Eesti Filmi Instituut ja  Eesti Kultuurkapital.

Ivar Heinmaa filmograafiasse kuuluvad varasemast sellised dokfilmid nagu 2005. aastal valminud “Afganistani armid” ning 2012. aasta film “Tšernobõli samuraid”. Heinmaa on teinud koostööd paljude rahvusvaheliste telekanalitega ning tema dokumentaalfilme on näidatud mitmete mainekate tele- ja filmifestivalide programmides.

Heinmaa on viibinud kaameraga 128. riigis, filminud kõiki viimase paarikümne aasta sõdasid, kriise ja katastroofe Süürias, Bosnias, Iisraelis, Palestiinas, Iraagis, Iraanis, Liibanonis, Tšetšeenias, Gruusias, Karabahhis, Afganistanis, Kolumbias, Sierra Leones, Ruandas, Sudaanis, Pakistanis, Nigeerias, Abhaasias ja Tadžikistanis.

Film alustab kinolevi 28. maist kinos Artis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.