"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Ligi: riigi ülekulutamine on hävitav erasektorile (0)
28. mai 2021
Jürgen Ligi. Foto: Mats Õun

“Eksperdid ka kinnitavad: üleinvesteerimine on praegu kahjulik. Eesti (riik) on olnud Euroopa suurim investeerija. Eelkõige ehituses. Riigi osa on  meil väga suur ajal, kus ehitusbuum on käegakatsutav, kus öeldakse lepinguid üles, sest uus leping on parem, pole saada ehitusmaterjale. Riigi ülekulutamine on hävitav erasektorile,” lausus Jürgen Ligi.

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ütles neljapäeval ETV saates “Esimene stuudio”, et Eesti riigil on vaja kulutusi kokku tõmmata lisaks sellele, et raha on vähe ja eelarvepositsioon kehv, sest riigi üleinvesteerimine buumiajal kahjustab erasektorit, eelkõige ehitusvaldkonda, vahendab BNS.

Ligi ütles valitsuse poolt ministeeriumitele ülesandeks antud kärpeplaane kommenteerides, et 60 miljonit eurot pole suur summa, kuid kusagilt tuli praegusel valitsusel alustada, et eelmise valitsuse tegematajätmisi kompenseerida.

“Me ei tee midagi eriskummalist. Mida me kummalist tegime, oli tänavune eelarve, see oli kõige suurema struktuurse miinusega terves Euroopas. /…/ 6,5 protsenti struktuurset defitsiiti on see, millega me peame maadlema,” lausus ta.

Ligi hinnangul on on riigi rahanduse üldpilt väga kole ning kokku tõmmata on vaja palju rohkem kui 60 miljonit, ja mitte ainult seetõttu, et riigieelarve struktuurset seisu parendada.

Ligi sõnul on praegu arusaadav osa poliitikute üleskutse makse tõsta, kuid koalitsioon on kokku leppinud, et seda teed ei minda.

“See on jah alternatiiv, kuhu Eesti on teel olnud, maksutõusude poole, sest on ära söödud reservid ja sihik on massiivselt paigast. 2019. aasta seisuga oli meil 2,1 protsenti struktuurselt SKP-st miinust, see on kaitsekulude jagu. Siis tuli kriis otsa. Õnneks on kokku lepitud, et makse tõstma ei minda, minnakse vigu parandama ja sihikut õigeks seadma. Tasapisi tasakaalule lähenetakse. Aga eelarve tasakaalust pole juttugi ja mingist Eesti erilisest masohhistlikust kärpimisest pole juttugi,” rääkis Ligi.

Ligi hinnangul saab Eesti majanduskasv olema pärast kriisi kiire.

“Majanduse ülespõrge saab olema tugev, sest meil on vaktsineerimisega hästi. Küsimus on, kas rahvusvaheline majandus taastub, Eestil on seda hädasti vaja. Euroopa on vaktsineerimises olnud natuke unine, aga liigub selgelt sinna suunas, et sügisel ei ole see enam põhiküsimus,” lausus ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.