"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Eesti ei nõua ühe vähesena riiki sisenejatelt negatiivset koroonatesti (0)
29. mai 2021
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

Eesti pea ainsa Euroopa riigina ei nõua riiki sisenejatelt negatiivset koroonatesti ning otselennuga Eestisse sõitjatelt ei küsi seda enne lennukisse astumist keegi, kirjutab Postimees. 

Niimoodi aga võivad reisijad kaasa tuua mitmesuguseid viirusetüvesid kandvaid koroonahaigeid. See puudutab nii liini- kui ka tšarterlende näiteks Egiptusest ja Türgist.

Tervise- ja tööministri Tanel Kiige sõnul peaksid seda testi nõudma lennuettevõtted, mitte aga Eesti riik. «Valitsus on seisukohal, et konkreetne lennuoperaator peaks nõudma enne lennukisse astumist negatiivset testi, paljud lennuettevõtted seda ka teevad. Niimoodi ei satu nakkusohtlik inimene lennuki pardale,» selgitas Kiik.

AS-i Tallinna Lennujaam klienditoe juhi Ander Hindremäe sõnul teevad lennufirmad otsuseid vastavalt sellele, mida nõuavad sihtriigid, kuhu inimesed lendavad, ja samuti transiitriigid, kust inimesed läbi sõidavad. «Ükski Tallinnast lende opereerivatest lennufirmadest ei ole kehtestanud erireegleid testimise kohta,» täpsustas Hindremäe Postimehele.

Ta kinnitas, et otselennuga Eestisse saabujate puhul ei huvita kedagi, kas neid on testitud või mitte. Küsimusele, kas nõnda võib lennukitäis eri viirustüvedega koroonahaigeid Eestisse sõita, vastas Hindremäe, et teoreetiliselt võib niiviisi öelda.

Tallinna tuleb ligikaudu 20 otselendu eri sihtkohtadest. «Ka tšarterlennu puhul väljumisega Egiptusest ja Türgist lähtutakse sellest, mida Eesti riik nõuab: testi ei ole vaja,» ütles Hindremäe. «Eesti on ses osas liberaalne. Meie lähinaabritel on reeglid palju karmimad ja enamik Euroopa riike nõuab testimist. Isegi läbilennuks. Isegi kui sõidate ainult Riia lennujaamast läbi, peab test tehtud olema, rääkimata riiki sisenemisest.»

Minister Kiige sõnul lähtus valitsus sellest, et Eesti riik ei saa oma kodanikke keelata riiki sisenemast. «Me ei saa seda tingimuslikuks seada, inimesed tuleb igal juhul riiki lubada,» selgitas Kiik.

Euroopa Liidu riikide kodanikke tuleks tema sõnul kohelda Eesti kodakondsetega võrdselt. Õiguskantsleri büroost kinnitati Postimehele, et tulenevalt Eesti põhiseadusest ei saa takistada Eesti kodanikku Eestisse tulemast ning et piirangud ei saa ega tohi demokraatlikus ja vabas ühiskonnas mitte kunagi olla eesmärk omaette. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.