"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Arenguseire: regulaarset platvormitööd teeb Eestis ligi 56 000 inimest (0)
30. mai 2021
Albert Truuväärt

„Digiplatvormide vahendatud töö on Eestis ulatuslikult levinud, kuid peamiselt tehakse seda lisatööna,“ ütles arenguseire keskuse ekspert Johanna Vallistu.

Eestis teeb iganädalaselt digiplatvormide vahendusel tööd ligi 56 000 inimest, seejuures on viimase aasta jooksul platvormitööd vähemalt korra teinud üle 160 000 inimese, vahendas BNS kolmapäeval avaldatavat arenguseire keskuse uuringut.

„Viimase kolme aasta jooksul on suurenenud aeg-ajalt platvormitöö tegijate hulk – vähemalt kord kuus teeb seda ligi 100 000 inimest,” rääkis Vallistu.

Iganädalaselt teeb digiplatvormide vahendusel regulaarselt tööd 7 protsenti tööealisest elanikkonnast. Suurema osa sellest moodustavad kullerteenused, sõidujagamine ja erinevate tööde tegemine teiste inimeste kodudes – näiteks ehitustööd, remont, aiatööd ja lapsehoid.

„Samas on viimase kolme aasta jooksul teinud kõige suurema kasvu veebipõhiselt tehtavad tööd,“ märkis Vallistu.

Platvormitöö on digitaalse töövahendusplatvormi abil leitud tööotste tegemine erinevatele klientidele. Platvormitöö võib olla nii kohapõhine kui ka veebipõhine ning väheseid või erioskusi eeldav. Enim tuntud platvormitöö tüübid on sõidujagamine, kullerteenus, IT-töö ja graafiline disain. Arenguseire keskuse uuring käsitleb kaheksat enam levinud platvormitöö tüüpi.

Arenguseire keskus avaldab kolmapäeval uuringu pealkirjaga „Platvormitöö Eestis 2021“, mis vaatleb digitaalsete töövahendusplatvormide vahendusel tehtud tööde trende viimase kolme aasta jooksul.

Uuringut tutvustavad arenguseire keskuse juhataja Tea Danilov, keskuse ekspert Johanna Vallistu ning kommenteerivad tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas ning sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Sten Andreas Ehrlich.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.