"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Koroonaaja kindlustusstatistika: sporditraumasid vähem, olmeõnnetusi rohkem (0)
31. mai 2021
Õnnetusjuhtumikindlustuse statistikas annavad viimasel ajal enim tooni koduseinte vahel juhtunud õnnetused. Foto: Pixabay

“Kõige sagedamad on olmeõnnetused, mis moodustavad kaks kolmandikku kõigist õnnetustest. Kuna viimase aasta ja mõne kuu jooksul on inimesed pidanud rohkem aega isoleeritult veetma, juhtub just kodus või kodu ümbruses enam õnnetusi kui tavapäraselt,” ütles ERGO kindlustuse kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts.

Koroonapandeemia ajal on sporditraumade arv tuntavalt vähenenud, mistõttu annavad õnnetusjuhtumikindlustuse statistikas enim tooni koduseinte vahel juhtunud õnnetused, olgu koristamisel, remondi tegemisel või toidu valmistamisel.

ERGO kindlustus saab kuus keskeltläbi 120 õnnetusjuhtumi teadet, keskmine kahju suurus jääb 250 euro juurde.

Näiteks tõi ta juhtumi, kus inimesel libises mullakast käest ja kukkus varvaste peale, mille tagajärjel sai muljuda kolm varvast. Oli ka õnnetus, kus inimese näpud jäid kastmisvooliku vahele ning väändusid. Isik oli pärast õnnetust kaks nädalat töövõimetu. Lisaks registreeriti juhtum, kus koer tõmbas rihma ja perenaine libises, mistõttu sai vigastada nägu ja esihambad. Viimase näite puhul kattis ERGO ka kannatanu üle pooleteise tuhande eurose hambaravikulu.

Traditsiooniliselt on õnnetusjuhtumikindlustuse statistikas moodustanud suure osa ka sporditraumad, eriti meeskonnaaladel ja pallimängudel juhtunud õnnetused. “Kuna eriolukorra ajal olid suuremad ühistreeningud piiratud või suisa keelatud, sportisid inimesed rohkem omaette või väiksemas seltskonnas. See kajastus kohe ka statistikas – sporditraumade arv on olnud oluliselt madalam,” märkis Lepvalts.

Samas näitas eelmise aasta suvi, et piirangute kadumisega asusid inimesed taas ühiselt sportima, mis kasvatas ka pallimängudega seotud vigastuste arvu hüppeliselt.

Paraku juhtub ka raskemate tagajärgedega õnnetusi. ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht tõi eraldi välja kukkumised, olgu jalg- või mootorrattaga, suuskadel või redelilt. “Mida suurem kiirus või kõrgus, seda raskemad tagajärjed. Olenevalt kaitsest võivad kindlustussummad pikemat ravi vajavate luumurdude korral ulatuda ka kümnete tuhandete eurodeni. Kahjuks tuleb ette ka traagilisemate tagajärgedega õnnetusi, millest saadud tervisekahjustused jäävadki püsivaks. Sellisel juhul on ka hüvitise summad suuremad,” sõnas Lepvalts.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.