"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Mis aitaks jõhkrate lageraiete vastu? (0)
31. mai 2021
Ilja Matusihis

Seitsmest hektarist suuremad raiesmikud peaksid olema keelatud, kuid nagu selgus Õhtulehe uurimusest, eiratakse keeldu massiliselt. Raiutakse üha uusi koletusuuri lagealasid, mis tekitavad sama suurt segadust, nagu linnaliikluses mõni suletud tänav.

Keset suuri lanke võib juhtuda, et maha võeti ilus palgimets, aga asemele kasvavad kõrkjad, kuhu kolivad prääksuvad pardid. Ajalehe sekkumine tõi kaasa küll rea metsateatiste tühistamise, aga küsimus on, et kui kauaks. Ehk võiks aidata kaebamine EL-i institutsioonidesse meie eurosaadikute kaudu?

Hagemine Euroopa Kohtus, kui siin asjaga alustada? Kliimamuutuste vähendamine on üks EL-i prioriteete. Ehk tulekski trahv esile kutsuda? Näiteks Iirimaadki on Euroopa Kohtu kaudu 5 mln euroga trahvitud tuulepargi keskkonnamõju uurimata jätmise eest.

Nõnda nagu on kirjutanud Tartu Ülikooli säästva metsanduse teadur Raul Rosenvald, raiutakse paraku jätkusuutmatus tempos. Sellise majandamisintensiivsuse juures ei ole üldist kliimamuutusi pidurdavat mõju võimalik saavutada. Soomes hoitakse just madala raiemahuga nii pikas kui lühikeses perspektiivis kõige enam süsinikku seotuna. Meil aga kütab metsatööstus takka sellist majandamist, mille kliimasõbralik mõju võiks hakata avalduma alles 60 aasta pärast.

Siis, kui praegustest istikutest lagealadel saavad suured puud. Ignoreeritakse, et kuni selle hetkeni võimendab metsa lageraie kliimamuutusi, mille vastane võitlus on EL-i prioriteetide seas. Teisalt peaksime metsa säästmise kaudu ikkagi tasandama põlevkivi energeetika mõjusid. EL-i kliimaeesmärkidest tundub meie tegevus küll üha kaugemaks jäävat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.