"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Tööjõuturule tungib uus töötajaskond: "turistid" (1)
31. mai 2021
Albert Truuväärt

Tööjõurendi ettevõte Finesta andmetel kujundab kooronaviiruse kriis tööjõuturgu kriminaalseks. Kui varem on võõrtööjõu värbamisega kaasas käinud maksudega skeemitamine ja odavtööjõu puhul sageli ka väljakannatamatud olmetingimused, siis nüüd on lisandunud turisti sildi all riiki saabumine ja illegaalne töötamine.

See tähendab, et vahendusfirmad, nii illegaalse lõhnaga kui ausad, kipuvad oma leivast ilma jääma. Arenevad n-ö otsekontaktid Eesti töövõtjatega ja võetakse ise, ilma vahendajata ühendust. Rohkema või vähema juriidilise korrektsuse tagamine, millega varem tegelesid vahendusettevõtted, jääb seega üha enam ära. Kõike seda soodustab piirangutest tekkiv tööjõu defitsiit turul. Kuigi järjest enam räägitakse kaugtöö võimalustest, leidub hulk töökohti, mis nõuab n-ö liini ääres seismist.

Mõistagi läheb riigi jaoks kaduma ühtlasi arvestatav maksutulu. Riigi huvide eest seisvaid järelevalveametnikke, näiteks maksu ja tolliametist, ootab seega ees järjekordne väljakutse. Muidugi ahvatlevad taolised “turistid” ennekõike maapiirkonna väikeettevõtjaid. Pole ühtegi seadust, mis keelaks külalisel pererahva “ajutist” abistamist. Tasu ei kajastu pärast mõistagi kusagil.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kõigepealt
2. juuni 2021 18:27
Sellised "töötajad" tuleks saata töötervishoiukontrolli. Sõltuvalt lepingust tasub selle eest kas tööandja või töövõtja.