Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
VIDEO: Tugikeskus Juks pakub intellektihäirega täiskasvanutele toetust läbi aianduse ja loomingu (0)
31. mai 2021

Tallinna tugikeskus Juks tegutseb juba 25 aastat järjest ning 150 intellektihäirega täiskasvanud klienti saavad osaleda keskuse igapäevategevustes. Tugikeskuse pakutavate teenuste ja tegevuste ring on väga lai, eesmärk aga üks – pakkuda tuge ja aidata abivajajatel argieluga toime tulla.

Üks variant, kuidas intellektihäirega inimest aidata, on pakkuda võimalust osaleda aiatöödes. Just sellel eesmärgil said seemned mulda pandud tugikeskus Juksi õppeaias, mis sellel aastal on tublisti laienenud.

Tugikeskuse kliendi Jaana meelest on õppeaias tegutsemine hea rahustav töö, lausa teraapia. “Panin oaseemne mulda, siin hakkavad nüüd kasvama oad,” näitas Jaana. “Tavaliselt me siin istutame ning kui on kuiv ilm, tuleb taimi kasta aeg-ajalt,” lisas ta.


Mattias käib aias nii sageli kui Pille ehk juhendaja teda kutsub ja seda teeb Pille tihti. “Ma kastan hästi palju taimi ja täna istutasin ka basiilikutaimed,” osutas Mattias väikestele taimedele.

Taimedega tegelemine toetab klientide meeleorganeid – ergutatud saavad nii haistmismeel, maitsemeel, kuulmismeel ja kompimismeel. Samuti saadakse läbi aiategevuste teadmisi tervislikust toitumisest ning
koos tegutsedes areneb ka suhtlemisoskus.


“Selle aia loomise eesmärk oligi see, et nende tegevusvõime paraneks, säiliks ja et nad saaksid oma igapäevaelu toimetustega paremini hakkama,” rääkis Tallinna Tugikeskus Juks juhendaja Dea Mürk. “Kõige tähtsam tegevus on füüsiline tegevus, maa kaevamine ja kastide täitmine mullaga, ohutu töötamine rehade ja labidatega. Paraku peab ütlema, et paljud ei ole neid näinudki.”

Meele rõõmsaks ja tuju heaks teevad ka kunstiringid, kus valminud keraamika, portselanmaal, kujutav kunst või tikkimis- ja viltimistööd on müügis ka tugikeskuse väikeses pood-galeriis.


“See on looming! Kõigile meile inimestele annab looming sära silmadesse,” lausus Tallinna Tugikeskus Juks koolitusteenuste koordinaator Häli Metstak. “Kui te panete tähele, siis kõik portselanmaali pildid on meie noorte kavandite järgi tehtud, need on tegelikult kõik originaalsed tööd,” lisas Metstak.

  1. juunil oodatakse aga kõiki huvilisi Juksi käsitööpoodi, kus toimub suur suvine käsitöömüük.
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.