"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Lutsar: Eesti võtab noorte vaktsineerimisega veel mõtlemisaega (0)
01. juuni 2021
Irja Lutsar. Foto: Mats Õun

“Me peame hindamisraporti ära ootama ja mõtlema, miks me 12-15-aastaseid kohe vaktsineerima peaksime hakkama,” selgitas Teadusnõukoja jht Irja Lutsar, kelle sõnul võib noorte vaktsineerimise puhul doosi kogus olla erinev.

Euroopa Liidu ravimiamet (EMA) kiitis reedel heaks Pfizeri-BioNTechi koroonaviiruse vaktsiini 12- kuni 15-aastastele ehk tegemist on esimese vaktsiiniga, mis on saanud blokis heakskiidu lastele, samas Eesti esialgu veel noori vaktsineerima ei tõtta, kirjutab Postimees. 

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar ütles Postimehele, et tahavad laste puhul oodata ära uuringu hindamisraporti ning siis saab teha ka otsuseid. Lisaks tuleb jõuda seisukohale, kas laste vaktsineerimine on vajalik.

Ta lisas, et noored ei põe koroonaviirust väga raskelt läbi ning Eestis on endiselt vaktsiinipuudus. “Meie fookus peaks olema eakamate vaktsineerimine ja täiskasvnud elanikkond – sellest on meil rohkem kasu, kui me läheme vastu kolmandale lainele,” ütles Lutsar.

Kui tuleb otsus, et lapsi hakatakse vaktsineerima, siis võiks Lutsari sõnul alustada kaitsepookimisega juulis-augustis. “Vaatame ka, mida teised riigid teevad, kui intensiivselt nad seda tegema hakkavad. Selles olukorras võime võtta mõtlemisaega,” lausus Lutsar.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul on väga hea uudis, et on vaktsiin, mida tohib kasutada ka laste peal. “Mida rohkem on meil kooliperes vaktsineeritud, seda ena saame olla kindlad, et ei kordu olukord, kus pool kooliaastast ollakse distantsõppel,” lausus Kersna.

Tema sõnul mõistavad paljud vanemad vaktsineerimise olulisust, sest on näinud kõrval laste distantsõpet.

Kui koolides hakatakse vaktsineerima, siis ainult vanema loaga saab laps vaktsiini, rõhutas Kersna. Tal on peagi kavas kohtuda tervise- ja tööminister Tanel Kiigega, et arutada täpsemalt laste vaktsineerimisega seonduvat.

Kuna valitsusel ei ole veel otsust selle kohta, kas Pfizeriga hakatakase kaitsepookima 12-15-aastaseid noori, siis sotsiaalministeeriumi Covid-19 vaktsineerimise töörühm sel teemal praegu ka kommentaare ei andnud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.