"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ROHELINE LIPP VIDEO: Kooli peenramaalt jõuab värske köögivili laste toidulauale (0)
02. juuni 2021
Tallinna haridusasutuste keskkonnahariduslikud tegevused pälvisid taas rahvusvahelise tunnustuse – ühele koolile ja viiele lasteaiale omistati ökomärgis Roheline lipp, mille andis üle abilinnapea Kalle Klandorf. Tallinna Männikäbi Lasteaed (Kadaka tee 155) Foto Albert Truuväärt

„Kooli katusel on peenrakastid. Lapsed kasvatavad nii lilli kui ka köögivilju,“ ütles Tallinna Pääsküla kooli direktor Leena Saag. „Eriti meeldib kui sellest söödavast kraamist saab köögis midagi valmistada või lihtsalt ampsata.“  

Vaata galeriid (46)

Rohelise Kooliga on Eestis liitunud juba üle 140 haridusasutuse, neist 76 Tallinnast. Esmakordselt tunnustati Rohelise lipuga Pääsküla kooli ja  Pääsusilma, Männikäbi, Taime, Vormsi ja Padriku lasteaeda. 

Saag tunnistas, et pärast kooli renoveerimist sai veel suurema hoo sisse kooliümbruse rohelisemaks muutmine.

„Renoveerimise käigus võeti maha kooli ees kasvanud pirnipuu,“ meenutas direktor. „Kooliõpetajad istutasid siis uue puu ja sel aastal õitses ta rikkalikult.“   

Lindude pesakastid on loomulikul kooli ümber olemas ning ka putukate kodudele mõeldakse. Lisaks sellel plaanitakse ka rohesein valmis saada, et aastaringselt oleks rohelist ilu võimalik siseruumis nautida.  

Pääsküla kooli direktori sõnul on kogu rohemajanduse üheks eestvedajaks olnud majandusjuhataja Ene Ulman, kes praegu on just juurde õppimas uuemaid rohenippe. Tema osa Rohelise lipu saamisel on väga suur. 

Uurisime taimekasvatuse projektist osa võtnud Pääskula kooli õpilastelt, milline on nende suhe loodusega. “Kui ma näen looduses prügi, siis ma korjan selle üles,” sõnas Jan. “Ma kavatsen suvel minna prügikotiga metsa ja sealt kõik prügi ära korjata,” ütles Marleen. Fredy lisas: “Ma saan loodusets hea energia ja tuju ning lõpuks on lõbusamtuju.”

“Mul on lõbusam metsas ja saan seal hingata paremat hapniku,” oli samal meelel Tenno.

Laste lemmikud on aknalaual kasvatatud kurgid ja tomatid

Tallinna Pääsusilma Lasteaia lillepeenras kasvavad pääsusilmad ja lapsed teavad täpselt milline on nende lasteaia nimeline lill.  

Lasteaia direktor Silvi Suur ütles, et nad liitusid Rohelise kooli programmiga eelmise aasta alguses. Samas keskkonnaalaseid tegevusi on kavandatud ja läbi viinud palju aastaid.

„Oleme aktiivselt tegelenud õuesõppega,  kus lapsed saavad ise loomulikus keskkonnas vaadelda, uurida ja katsetada,“ loetles direktor. „Õuealal on palju väikseid lillekaste kuhu lapsed saavad ise istutada. Meil on ka komposter, millega saab selgeks komposteerimise põhimõtted.“  

Lasteaia lapsi on kaasatud igal kevadel rühma aknalaudadel taimede ettekasvatamisse. Aknalaual kasvatatakse kurke, tomateid ja maitsetaimi, mida saab võileivale või salati sisse kasutada.

Direktor meenutas, et lapsed kasvatasid tomatitaimi ette ja kinkisid need Emadepäeval emadele.  

Lapsevanemad on tagasisidet andnud, et nad hindavad väga seda et lapsed õpivad lasteaias aru saama et ise saab väga palju ära teha selleks et elukeskkond oleks parem ja puhtam. Kuidas taimede kasvatamine käib ja vanematele meeldib et lapsed õpivad loodust tundma ja saavad uusi teadmisi. 

Lapsed on lasteaias rohenäppudeks kasvanud

Tallinna Padriku Lasteaia direktori Monika Kerse kinnitusel on Padriku lasteaias lapsed üsna rohenäppudeks kasvanud. Tema sõnul on kohe näha, kas väikestel aednikel on olnud ka eelnevat kogemust seemnete külvamisel või taimede istutamisel.

„Tavaliselt on seda emade-vanaemade kõrval nähtud,“ lausus ta. „Need lapsed aga, kel vastav kogemus puudus, said hea taimepisiku külge loodetavasti kogu eluks.“ 

Roheline lipp Padriku lasteaias rõõmustab nii lasteaia personali kui lapsi, tänu kelle usinusele see tunnustus saadi. 

Ülemaailmselt tuntud ökomärgis Roheline lipp antakse välja haridusasutustele, kes on välja kujundanud keskkonnahariduse strateegia, järgivad seda oma õppetöös, maja haldamisel ja kogu tegevuse korraldamisel ning on lisaks lastele ja õpetajatele kaasanud keskkonnategevustesse lapsevanemad ja kõik haridusasutuse töötajad.  

Lipud andis täna haridusasutustele üle Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf, kelle sõnul on heameel näha, et paljud linna haridusasutused on võtnud keskkonnahoidliku mõtteviisi edendamise ja juurutamise oma südameasjaks.

„Loodan, et rahvusvahelisel tasemel tunnustus lisab selleks veelgi indu,“ lausus ta.  „Tõekspidamiste vundament, mis mõjutab meid läbi elu, laotakse lapsepõlves, seepärast on keskkonnahariduse andmine juba varases eas väga oluline.“

Klandorfi sõnul teadmiste jagamisest üksi ei piisa – keskkonnahoiu, elurikkuse ja tervise edendamisel peame olema ka ise lastele eeskujuks.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.