"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Metsatöösturid: lindude pesitsusrahu piirangud on põhjendamatud (0)
03. juuni 2021
Piirangute tõttu on tekkinud metsa - ja puidutööstuses toorme defitsiit. Foto: Scanpix

Eesti metsa – ja puidutööstus ettevõtteid ja metsaomanikke ühendavad liidud leiavad, et keskkonnaameti kehtestatud pesitsusrahu piirangud on põhjendamatud ning keskkonnaminister peaks tooma olukorda õigusselgust.

Eesti Metsa – ja Puidutööstuse Liidu teatel on keskkonnaameti välja kuulutatud linnurahu perioodile järgnenud ameti aktiivne ja sageli põhjendamatu raietööde peatamine ja metsatööde teostajatele ettekirjutuste tegemine.

Piirangute tõttu on tekkinud metsa – ja puidutööstuses toorme defitsiit ning esimesed ettevõtted on juba tööd peatanud ja saatnud oma töötajaid sundpuhkusele, teatas Liit.

Probleemi jätkumisel võib see Liidu hinnangul mõjutada pea 60 000 töökohta Eesti maapiirkondades. Mitmed eesti ettevõtted kaotavad oma pikaajalisi ekspordipartnereid ja kliente. Samuti hoogustab tööde seisak metsades puidu ja puidust toodete hinnatõusu. 

Eesti Metsa – ja Puidutööstuse Liidu õigusloome juhi Jaan Lindmäe sõnul tekitab keskkonnaameti ootamatu käik eksportivatele ettevõtetele lepingupartnerite leppetrahvide nõuded, lepingute ülesütlemised ning täiendavad tööjõukulud sunnitud töölt puudumise eest metsasektori töötajatele.

“Sel kevadel hakkas Keskkonnaamet koostöös kitsaste aktivistide ühendustega tegema ettekirjutusi metsatööde tegijatele, viidates Euroopa Liidu kohtu Rootsit puudutavale eelotsusele, mis ei sea riikidele otseseid kohustusi ning mida ei rakenda ükski teine ümberkaudne riik,” ütles Lindmäe.

“Niinimetatud linnurahu nõue ei ole kohandatud üheski Eesti seadusaktis, selle rakendamine on olnud järsk ja Eesti majandust eestvedava sektori jaoks ootamatu. Samuti ei toimunud suure mõju otsuse puhul nõutud osapoolte kaasamist,” toonitas Lindmäe. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.