"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Tallinna noortevolikogu sai uue põhimääruse (0)
03. juuni 2021
Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik. Foto: Albert Truuväärt

“Noortevolikogu eesmärk on kaitsta ja esindada noorte huvisid linnas, rääkida kaasa noori puudutavates linna küsimustes, julgustada noorte kodanikualgatust ning kaasata noori linnaelu korraldamist puudutavatesse otsustusprotsessidesse. Linnavalitsus ja linnavolikogu konsulteerivad noortevolikoguga noori puudutavates küsimustes,“ rääkis linnavolikogu esimees Tiit Terik.

Tallinna volikogu kaasajastas Tallinna noortevolikogu põhimäärust ja täiendas selle liikmete valimise korda. Pealinna noorte huvisid esindavasse noortevolikokku valitakse linnaosapõhiselt 26 liiget, kelle volitused kestavad kaks aastat, teatas volikogu pressiesindaja. Ta lisas, et mandaadid jaotatakse iga linnaosa noorte arvu alusel.

Teriku sõnul tingis põhimääruse muutmise otsene vajadus, sest seni kehtinud korra alusel polnud võimalik enam noortevolikogu valida, kuna seda protsessi vedama pidanud huvirühmade esindusorganisatsioonid on oma tegevuse lõpetanud.

Korralised noortevolikogu valimised toimuvad iga kahe aasta järel novembrikuu teisel täisnädalal, liikmed valitakse kaheks aastaks. Noortevolikogu valitakse linnaosapõhiselt, et tagada noorte laiapõhjaline kaasatus ja eri piirkondade noorte esindatus. Noortevolikogusse võib kandideerida noor, kelle elukoht rahvastikuregistri andmetel on Tallinna linn ja kes on valimiste ajal 14-21-aastane. Kandideerida saab enda rahvastikuregistrisse kantud elukoha järgses linnaosas.

Noortevolikokku valitakse 26 liiget. Mandaadid jaotatakse linnaosa noorte arvu alusel. Iga tuhande 14-21-aastase noore kohta antakse linnaosale üks mandaat, kuid iga linnaosa saab vähemalt kaks ja maksimaalselt viis mandaati.

Selle aasta 1. jaanuari seisuga on 14–21-aastaste noorte ja mandaatide arv linnaositi jaguneb nii, et  Haabersti linnaosas elab 3866 noort ja linnaosa saab kolm mandaati; Kesklinnas on vastavad arvud 4751 noort ja neli mandaati; Kristiines 2567 noort ja kaks mandaati; Lasnamäel 8484 noort ja viis mandaati; Mustamäel 4562 noort ja neli mandaati; Nõmmel 3553 noort ja kolm mandaati; Pirital 1860 noort ja kaks mandaati ning Põhja-Tallinnas 3775 noort ja kolm mandaati.

Noortevolikogu liikmete valimise õigus on noorel, kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Tallinna linn ja kes on valimiste ajal 14–21-aastane. Hääletada saab elektrooniliselt ja valimiskomisjoni otsusel ka hääletuspunktides. Hääletada saab enda rahvastikuregistrisse kantud elukoha järgses linnaosas kandideeriva kandidaadi poolt.

Noortevolikogu uue põhimääruse ettevalmistamise töörühmas osalesid Eesti Noorteühenduste Liidu, Tallinna Linnakantselei, Tallinna Linnavolikogu Kantselei, Mustamäe Noorte Nõukogu, Eesti Õpilasesinduste Liidu ning Tallinna Haridusameti esindajad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.