"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
VIDEO JA FOTOD! Vabaduse väljakul tähistati Eesti lipu päeva (0)
04. juuni 2021
Foto: Ilja Matusihis

“Täna 137. aastat tagasi ehk 1884. aastal pühitseti Otepää kiriklas sinimustvalge lipp, mille võtsid kasutusele noored Eesti üliõpilased,” ütles linnapea Mihhail Kõlvart. “Eesti lipul on väga väärikas ja võimas ajalugu. Juba see, et meie lipp on üle 100 aasta vana, on omaette haruldus, aga veel harukordsem on see, et Eesti esimene sinimustvalge on siiani alles ja seda saavad kõik soovijad käia vaatamas Eesti Rahva Muuseumis. Sellist uhkust ei saa endale lubada just mitmed riigid.”

Vaata galeriid (54)

 Linnapea rõhutas, et Eesti rahvuslipp on paljuski seotud ka muusikaga.

“Tihtilugu tuleb inimestele sinimustvalget silmates meelde laul, mis kutsub üles Eesti kodasid kolme kodu värviga kaunistatama. Legendi järgi oli üheks esimese sinimustvalge lipu õmblejaks hilisem Eesti esimene kutseline naishelilooja Miina Härma. Ka laulupidude ajalugu on tugevasti põimitud meie lipuga, sest juba 19. sajandi lõpus kasutasid mõned laulukoorid sinimustvalgeid lippe,” märkis Kõlvart.

“Oma riigi lippu nägemine on alati ülev tunne, olgu see Pika Hermanni tornis, Harju mäel või mõnes välisriigis. Hoiame ja kaitseme enda lippu!”

Täna esines Eesti lipu päeva puhul Tallinna Kesklinna valitsuse initsiatiivil Vabaduse väljakul pooletunnise, isamaaliste laulude kavast koosneva etteastega ka Kaitseväe orkester. Kontserdi juhatas sisse Jaani kiriku päevakohane kellamäng.

4. juuni on Eesti Vabariigi riiklik tähtpäev ja lipupäev, millega märgitakse Eesti lipu emalipu õnnistamist Otepääl 1884. aastal Eesti Üliõpilaste Seltsi lipuna. Esmakordselt tähistati lipu päeva sinimustvalge lipu pühitsemise 120. aastapäeval, aastal 2004. Sellekohase pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise seaduse algataja oli Riigikogu liige Tiit Matsulevitš.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.