"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud.

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Ratas: kõik kordaminekud väärivad sinimustvalgega tähistamist (0)
04. juuni 2021
Jüri Ratas. Foto: Mats Õun

“1881. aasta septembris toimunud aastakoosolekul valisid nad oma ühenduse, Eesti Üliõpilaste Seltsi värvideks sinise, musta ja valge, mis omavahel kooskõlas eesti rahva iseloomu ja aateid kajastavad. Sest, nagu kutsus üles ärkamisaegne suurkuju Jakob Hurt, me peame väikse rahvana saama vaimult suureks,“ rääkis riigikogu esimees Jüri Ratas.

Ratas sõnas Eesti lipu 137. sünnipäeva puhul Toompeal Kuberneri aias reede hommikul toimunud pidulikul lipuheiskamisel, et läbi aegade on rahvuslipp aidanud Eestimaa inimestel saada hakkama kõigega, mida südamest ette võetakse, vahendab BNS.

Ratas märkis, et 140 aastat tagasi koondusid selle lipu alla haritlased, kes väärtustasid Eesti kultuuri ja soovisid kasvatada iseolemist.

“See omanäoline, väärikas ja suur vaim kasvab edasi ka tänapäeval,“ sõnas Ratas. Ta märkis, et sinimustvalge lehvib Eestimaa inimeste elus ja südametes kõrgelt. “Me tunneme seda, kui näeme austusega sätitud rahvusvärve rohketes paikades erinevatel puhkudel. Meie majadel ja õuedes, meie tähtpäevadel ja võistlustel, meie kodudes ja riietuses, meie toodetel ja loomingus, meie riigis ja maailmas. Sest nii suurem kui väiksem uhkusetunne kanda Eestimaa rahva vaimu väärib meie lipuga tähistamist,“ sõnas ta.

“Eestimaa vaim elab edasi, kuni seda kanname ja jagame,“ rõhutas Ratas. Tema sõnul on oluline anda homsetele otsustajatele rahvuslipuga seotud traditsioonid edasi. “Niiviisi lehvib sinimustvalge edasi iga inimese, kõigi perede ja terve Eestimaa õnnestumise sümbolina. Ja ikka ja alati hoiab sinine usku ja lootust tulevikku, must viitab väärikalt meie ajaloo raskustele ja keerukusele ning valge tunnustab püüdeid iseteadva ning enesekindla arengu poole,” ütles Ratas lõpetuseks.

Riigilipu heiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma. Tervituskõnega esines ka Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei.

Lipu heiskamist assisteerisid 20. Augusti Klubi ja Narva Eesti Seltsi esindajad, keda riigikogu ja Eesti Lipu Selts tänasid piduliku kandelipu kinkimisega.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud vahipataljoni, Kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ja isamaaliste ühenduste liputoimkonnad. Mängis kaitseväe orkester ning laulsid Nõmme naiskoor ja noorte naiste koor Kevad.

Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval. Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel ning õnnistati ja pühitseti 4. juunil Otepää kiriklas. Tänavu möödub 137 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.