"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
Ajakiri tegi ametniku tööd – sai aga nahutada (0)
07. juuni 2021
Foto: Ksenija Kurs

Kui ajakiri Pere ja Kodu osutas maikuus lugejatele suure teene, õpetades noort peret aru saama perehüvitiste määramise korrast, noomis haigekassa toimetust, et see olevat manipuleerimise soodustamine. Haigekassa tegeleb sünnitushüvitisega ja sotsiaalkindlustusamet vanemahüvitisega.

Mõlemal on oma metoodika. Kui korda ei tunne, võib noor pere kaotada tuhandeid eurosid. Kuna süsteem on tõesti keeruline, ei peatuks sellel pikemalt. Küll tuleb tõdeda, et kui ajakiri näitas ära täiesti seaduslikud võimalused hüvitiste pealt võita, siis tegi ta ju ära ametnike töö. Lisaks peaks taolisi uurimusi rohkem väärtustama ka ajakirjanduspreemiate määramisel, sest meedia on taolistel puhkudel käitunud tõelise ühiskonna teenrina.

Tasub meenutada, et ametnike eetikakoodeks rajaneb kuuele alusele: seaduslikkus, inimesekesksus, usaldusväärsus, asjatundlikkus, erapooletus ning avatus ja koostöö. Igaüks saab aru, millist punkti siin ennekõike on rikutud. Peredele võiks aga raha leida juurde riigiaparaadi jõulisema kärpimise arvel. Too perehüvitiste juhtum, kus püüti piltlikult öeldes sente kokku hoida, tundub eriti nukrana riigieelarve seaduse 2021. a seletuskirja põhjal. Võib lugeda, et keskvalitsuse tööjõukulude kasv oli 9,4%. Samal ajal tavainimeste palgad kerkisid vaid 7,8%.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.