"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Paet: Soome rikub otseselt vaba liikumise põhimõtet (0)
07. juuni 2021
Urmas Paet. Foto: Scanpix

“Soome reisipiirangud ei ole proportsionaalsed ega põhjendatud.  Euroopa Liidu siseseid liikumise piiranguid seoses COVID-19 levikuga käsitleva Euroopa Nõukogu soovituse üks läbivaid põhimõtteid on, et liikmesriik ei keelaks inimeste vaba liikumist Schengeni piires, vaid rakendaks vastavalt epidemioloogilise olukorra hinnangule erinevaid rahvatervise kaitse meetmeid nagu negatiivse testi küsimine, isolatsiooni kohaldamine vms. Lisaks kasvab nädalast nädalasse ka vaktsineeritute arv,” sõnas Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet.

Paet leiab, et Soome eirab juba mitmeid kuid Euroopa Liidus inimeste vaba liikumise põhimõtet. Ta kavatseb enda sõnul pärida Euroopa Komisjonilt aru, mida viimane võtab ette, et tagada ka Soome puhul inimeste vaba liikumine, vahendab BNS.

Paet märkis, et Soome esialgu 27. jaanuarist 25. veebruarini kehtinud ja korduvalt pikendatud reisipiirangud kehtivad praeguse seisuga kuni 27. juunini. “Kehtivad piirangud mõjutavad teravalt töörändega seotud isikute liikumist. Lisaks Soome kodanikele ja elanikele saavad riiki siseneda vaid ühiskonna toimimise ja varustuskindluse seisukohast olulist tööd tegevad ja vältimatutel põhjustel reisivad isikud,” sõnas saadik ja lisas, et 20. mail kaotas Soome piirangud Soome ja Norra piirikogukondade elanikele.

Eelmisel nädalal võttis Soome valitsus vastu otsuse, mille järgi taastati tööränne Eestist lennujaamade kaudu saabujaile alates 7. juunist. Paet nimetas täiesti põhjendamatuks seda, et lennureisijaid eelistatakse laevareisijatele.

Paeda hinnangul rikub Soome otseselt Euroopa Liidus vaba liikumisega põhimõtet, mille tulemusel on otseselt kannatanud ning kannatavad paljud inimesed. “Esitan nüüd Euroopa Komisjonile arupärimise, et saada vastus, mida konkreetset Euroopa Komisjon ette võtab, et tagada isikute vaba liikumise põhimõtte järgimine ka Soome puhul,” teatas Paet.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.