"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Rahandusministeerium: hinnatõus tuleb ka aasta teisel poolel kiirem (0)
07. juuni 2021
Foto: Pixabay

“Inflatsioon on alates aasta algusest hoogu kogunud ning saavutas maikuus viimase kahe ja poole aasta kõrgeima taseme nii Eestis kui euroalal. Statistikaameti andmetel tõusid hinnad mais eelmise kuuga võrreldes 0,9 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes kiirenes kasv 3,6 protsendini. Euroalal kiirenes hindade tõus 2 protsendini,” märkis rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Pungase sõnul oli mai inflatsioon prognoositust kiirem ning arvestades majandusaktiivsuse hoogsat taastumist ja prognoositust kõrgemaid toorainehindade eeldusi, tähendab see ilmselt mõnevõrra kiiremat hinnatõusu ka aasta teisel poolel, vahendab BNS.

Maailmamajandus on Pungase sõnul viiruse taandumise ja suuremahuliste stiimulpakettide toel kiirelt taastumas ning kergitamas erinevate toorainete hindu. “Lisaks hakati Eestis mai esimesel poolel koroonapiiranguid leevendama ning vaktsineerimise edenedes ja nakatumiste vähenedes on tavapärane majandustegevus paljudel tegevusaladel taastumas, avaldudes omakorda ka hindades,” ütles ta.

Samuti tuleb tema sõnul arvestada, et aastatagune võrdlusbaas on tavapäratult madal, kuna möödunud aasta maikuusse jäi hinnalanguse põhi. Deflatsioon oli toona 1,7 protsenti. 

Analüütik tõi välja, et suuremal määral on inflatsiooni kergitanud viiendiku võrra kallinenud kütused, mis moodustavad pea kolmandiku tarbijahindade tõusust. “Möödunud kuul võis täheldada mitmete tööstuskaupade nagu remondimaterjalide, sisustuskaupade, aga ka sõiduautode kallinemist. Seda võib seostada nii kaupluste taasavamisega kaasnenud allahindluste lõppemise, tarneraskuste kui ka tugevneva nõudlusega,” sõnas ta. Mais taastati ka lasteaia kohatasu, millest osas omavalitsustest märtsis viiruse süvenemise tõttu ajutiselt loobuti.

Vaatamata välisturgudel jätkuvale toidutoorme kallinemisele on toiduhindade tõus Eestis Pungase sõnul veel tagasihoidlik, olles 0,7 protsenti kõrgem kui aasta tagasi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.