"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Vanalinnast leiti keskaegne adrajälgedega põld (0)
07. juuni 2021
Vene tänav Tallinna vanalinnas. Foto: Albert Truuväärt

Tallinna vanalinnas Vene tänaval tehtud kaevetööde käigus sattusid arheoloogid leiule, mida keegi polnud osanud oodata – leiti keskaegne adrajälgedega põld, vahendab BNS.

See, et Nikolai kiriku juures on hästi säilinud keskaegne kultuurkiht, oli ette teada. «Kui nüüd hakati kiriku juures küttetorustikku ehitama, siis loomulikult tuligi see kultuurkiht välja ja seal on mitmesuguseid leide. Kõige sensatsioonilisem oli, et looduslikul maapinnal on adrajäljed. See tähendab, et praeguse tänava kohal on kunagi põldu peetud,» rääkis linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna arheoloog Ragnar Nurk.

Päris kindlat dateeringut tema sõnul veel ei ole, aga alumiste kihtide leiud pärinevad ilmselt 13. sajandist. Ei saa isegi kindlalt öelda, kas linnamüür oli sel ajal juba ehitatud või mitte. Praeguse Vene tänava asemel oli sadamasse viiv tee, mis kaldus Vene tänava koridorist nii palju kõrvale, et seal kõrval oli ruumi isegi põllupidamiseks.

«Igatahes see, et keskaegse tänava kohal on mingil varasemal perioodil peetud põldu, on üsna sensatsiooniline avastus. Konsulteerisin mitme kolleegidega, sealhulgas Erki Russowiga, ja ka tema teada vanalinna tänavate kohalt selliseid andmeid varem saadud ei ole. Võib-olla selle tänava trass on muutunud keskaja mingil varasel järgul, linna algusaegadel. Võib-olla mõned tänavad on kulgenud veidi teisiti ja tundub, et Vene tänav Nikolai kiriku juures on üks nendest,» rääkis Nurk Postimehele.

Ka kaevamisi juhtiv OÜ Arheox arheoloog Rivo Bernotas kinnitas, et tegemist on olulise leiuga. «Tallinna tänavate alt ei olegi varem adrajälgi leitud. Leidude esma dateeringutele tuginedes võis see olla 13. sajandi teine kuni neljas veerand. See annab meile täiesti uue teadmise selle kohta, mis siin toimunud on ja kuidas seda ala on vanasti kasutatud,» lausus Bernotas.

Peale selle avastati kaevamistel, et kunagi on sellel alal olnud mingid kraavid, nii piki teed kui ka sellega risti. «Kuna nõukogude ajal ja ka hiljem on torustikku kaevatud arheoloogiliste uuringuteta, jääb kraavide kulgemine natuke arusaamatuks, aga võimalik, et need on mingid vee ärajuhtimise kraavid,» pakkus Nurk.

Tähelepanuväärne on tema sõnul, et sealt välja tulnud keraamikaleidude järgi otsustades on need kraavid täidetud juba 13. sajandi lõpuks. Rivo Bernotas rääkis, et kaevamistel leiti kahe sadamasse viinud tee sillutis. «See oli mõneti üllatav, kuna arvasime, et see oli tähtis tee. Üks sillutis oli tõenäoliselt 13. sajandi teisest poolest. Võrdlemisi kehvalt laotud kividest, kohati vooderdatud mingite puitlattidega. Selle peal oli tuumakam kultuurkiht ja umbes 15. sajandi teisest poolest pärinev kivisillutis,» rääkis Bernotas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.