"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
VIDEO! Vene tänaval asus 13. sajandil adrapõld (0)
07. juuni 2021
Vene tänaval avastati arheoloogiliste kaevamiste käigus keskaegse adrapõllu jäänused.

“Selline varane ader ei pööranud mulda ringi, tuli künda risti-rästi. Muinasaegsetes ja varakeskaegsetes pinnasekihistustes on üpris tavalised need leiud kohtades, kus on põldu on peetud. Ader on otsapidi ulatunud loodusliku pinnase sisse ja sellest on siis sinna risti-rästi jäljed jäänud,” ütles OÜ Arheox arheoloog Rivo Bernotas.

Vene tänaval avastati arheoloogiliste kaevamiste käigus keskaegse adrapõllu jäänused. Varasemalt ei ole vanalinnast põldusid leitud, mis teeb leiu eriti haruldaseks.

Esialgsel hinnangul asus adrapõld praegusel Vene tänaval 13. sajandi keskpaiku, linnamüürieelsel ajal. Leid avastati kui Nikolai kiriku juures hakati küttetorustikku ehitama.

“Selline varane ader ei pööranud mulda ringi, tuli künda risti-rästi. Muinasaegsetes ja varakeskaegsetes pinnasekihistustes on üpris tavalised need leiud kohtades, kus on põldu on peetud. Ader on otsapidi ulatunud loodusliku pinnase sisse ja sellest on siis sinna risti-rästi jäljed jäänud,” ütles OÜ Arheox arheoloog Rivo Bernotas.

Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna arheoloog Ragnar Nurk lisas, et varem ei ole vanalinna tänavate kohalt leitud jälgi muistsest põllupidamisest. “Ilmselt adrajäljed pärinevad linna algusaegadest 13. sajandist ja räägivad ühtlasi sellest, et tänav on kulgenud ilmselt mingil teisel trassil,” lisas ta.

Praeguse Vene tänava kohal kulges kunagi sadamasse viiv tee, mis ühendas omavahel turuplatsi ja sadamat Väikese Rannavärava kandis. Kuna keskaja kohta väga täpset infot ei ole, sest sellest ajast puuduvad linnaplaanid, on tänuväärt iga infokild, mis leitakse.

“Iga selline leid aitab paremini kokku panna tervikpilti just linnaalguse perioodist, 13. ja 14. sajandil, eriti kui sellest perioodist on vähe kirjalikke materjale ja linnaplaanid tulid alles 17. sajandil,” lausus Nurk.

Lisaks adrapõllu jäänustele avastati kaevamistel ka vee ärajuhtimiskraavid, Vene tänavast kui sadamasse viivast teest kõnelevad ka varased sillutised 13. ja 15. sajandist.

“Ootuspärane oli, et mingi osa kultuurkihti on säilinud, kui palju, seda me ei osanud öelda,” lausus arheoloog Rivo Bernotas. “Praegu on näha, et kohati jookseb kaevisesse sisse vana trass ja selle kõrval on kaevamata alad, kust need erinevad põnevad leiud oleme avastanud.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.