"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Põhjamaades peeti politseioperatsiooni käigus kinni uimastivõrgustikuga seotud üle 250 inimese (0)
08. juuni 2021
Pixabay

Rootsis ja Soomes peeti rahvusvahelises haarangus organiseeritud kuritegevuse vastu kinni umbes 250 inimest, rohkem inimesi arreteeriti vaid Austraalias, vahendas BNS. Kokku vahistati 16 riigis üle 800 inimese, seejuures 155 olid seotud Rootsi juurdlustega ning veel sada peeti kinni Soomes. Austraalia võimude andmeil on nemad süüdistuse esitanud enam kui 200 inimesele. 

“Eile varahommikul andis Rootsi politsei ühe rängima löögi vägivaldse kuritegevuse ja uimastivõrgustike vastu jälitusteabele tuginevate politseioperatsioonide ajaloos,” ütles Rootsi politsei jälitusteabe osakonna juht Linda Staaf. 

Suur mõju uimastiturul

Esmaspäeval peeti Rootsis kinni 70 ja Hispaanias viis inimest. Juba varem oli sama operatsiooni raames Rootsis kinni nabitud 80 inimest, ütles Staaf Europoli pressikonverentsil Haagis. “Paljud neist olid isikud, kel oli võtmetähtsusega roll ja suur mõju uimastiturul. Need, kes algatavad mõrvu ja vägivaldu, tulistamiste ja plahvatustega, otse Rootsi ühiskonnas,” ütles Staaf. 

Rootsi on aastaid üritanud toime tulla kuritegelike jõukudega seotud kuritegevusega, mis on viinud tapmiste ja plahvatusteni. Austraalia, Euroopa, Uus-Meremaa ja USA politseiametite teatel viidi haarang läbi pärast kolm aastat väldanud politseioperatsiooni, kus kurjategijaid meelitati kasutama telefone FBI kontrollitud sõnumirakendusega “AN0M”.

Rakendus paigaldati Android-telefonidesse, millest olid eemaldatud kõik muud funktsioonid. Mustalt turult ostetud telefonidega ei saanud isegi helistada ega meile saata, vaid üksnes lähetada sõnumeid teise telefoni sarnase AN0M rakendusega.

Korrakaitseametnikud jälgisid, kuidas Aasia sündikaatide, Austraalia maffia, mootorrattajõukude ja teiste kuritegelike ühenduste liikmed arutasid uimastitehinguid, rahapesu ja isegi kavandatavaid tapmisi.

“See informatsioon viis läinud nädalal mitmesaja korrakaitseoperatsioonini üleilmsel tasandil, alates Uus-Meremaast ja Austraaliast kuni Euroopa ja USA-ni. See andis muljetavaldavaid tulemusi,” ütles Europoli asedirektor Jean-Philippe Lecouffe. Kokku 12 000 ANOM-i kasutajast oli Rootsi politseil ligipääs umbes 1600 kontole ning lõpuks keskenduti umbes 600 inimesele, teatas politsei. Selle informatsiooni abil ennetati enam kui kümme Rootsis kavandatud mõrva, ütles Staaf. 

Konfiskeeriti ka relvi ja sularaha

Soome politsei ütles teisipäeval avalduses, et nad pidasid kinni umbes sada inimest ja konfiskeerisid enam kui 500 kilogrammi uimasteid, kümneid relvi ja sadu tuhandeid eurosid sularahas. Haarangud hõlmasid kanepi ja automaatide konfiskeerimist Helsingi piirkonnas, samuti töökoda Tamperes, kus kasutati 3D printereid, et ehitada tulirelva osi. Norras peeti kinni üheksa inimest. 

Mitme riigi politsei oli saanud juba kasu infiltreerumisest Encrochati võrgustikku 2020. aasta juunis. Seda võrgustikku kasutasid kurjategijad samuti aktiivselt. Staafi hinnangul oli see tõsise vägivaldse kuritegevuse vastases võitluses pöördepunktiks. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.