"Ei tasu karta, et maailm kukub kokku, kui sa oma vigu avalikult tunnistad."

Uku Uusberg, Tallinna Linnateatri peanäitejuht
VIDEO! Reidi tee intelligentne foorisüsteem arvestab kõigi liiklejatega (0)
08. juuni 2021

Mitmed autojuhid kurdavad, et Reidi teelt on raske leida rohelist lainet. Eriti kriitilised on need, kes linnas pidevalt sõidavad, nagu näiteks taksojuhid. Selgub aga, et Reidi teel on linna nutikaim foorisüsteem, mis arvestab lisaks Reidi teel sõitjatele ka külgnevatelt teedelt tulijate ja jalakäijatega.

“Eks paremaid rohelisi laineid on kindlasti Vabaduse puiestee,” tõdes taksojuht Antti Tikkar. “Samas ei saa seda Gonsiori kohta öelda, kus kaks foori läbid ja siis paratamatult oled sa foori taga.”

“Sõidukijuht, kes sõidab kogu aeg rohelises laines, peetakse äkki ristmikul punase tulega kinni ja sellel ristmikul sõidukijuht ei näe ühtegi põhjust, miks ta kinni peeti. Aga see põhjus võib olla järgmises või ülejärgmises ristmikus, kus intelligentsed valgusfoorid on tuvastanud selle, et kui nüüd see sõidukite pakett jõuaks sinna kohale, siis see ristmik oleks kinni sõidetud või tekiks seal totaalne ülekoormus,” selgitas Tallinna Transpordiameti juhataja asetäitja Talvo Rüütelmaa.

Antti sõnul on Tallinnas mitu kohta, millest ta taksojuhina võimaluse korral eemale hoiab. Ehkki Reidi tee hajutab hästi laevalt tulevad rekkad, ummistavad just laevalt tulijad Reidi tee ristmikke. Seda mainivad teisedki autojuhid. “Mõnikord juhtub sellel ristmikul, Jõe tänaval, kehvasti, kui on palju autosid praamile minemas või sealt tulemas,” sõnas Igor. “Ma ei tea. Kord töötab ja minu arust enamus ajast ei tööta. Mina ei ole sinna lainesse sisse saand või olen valel ajal sinna sattunud,” ütles Reidi tee rohelise laine kohta Rommi.

See tundub vastuokslik, aga roheline laine võib olla mõnikord punane. Talvo Rüütelmaa selgitas: ”Siin ei ole tegemist sellise klassikalise rohelise lainega. Üldprintsiibis ta on roheline laine, sest tema eesmärk on tagada võimalikult sujuv liiklus, kuid samas arvestada ka seda teist liiklejat, kes siis on kõrvalteel või ka jalakäijat-kergliiklejat.”

Vanamoodne roheline laine on näiteks Vabaduse puiesteel. Paraku tuleb just linna keskel arvestada kõigi liiklejatega nii, et ükski ei saaks eelist teiste arvelt.

“Kui me nüüd võrdleme tänapäevast paarikümne aasta taguse rohelise lainega, siis tänane roheline laine on muutunud palju intelligentsemaks. Kui vanasti lasti pika magistraali peal autode pakett liikuma ja neile anti roheline tuli järjest ette, siis tänapäeval näiteks siin Reidi teel, arvestatakse ka teiste liiklejatega. Arvestatakse ühistranspordi prioriteediga, arvestatakse jalakäijatega, aga arvestatakse ka nende sõidukitega, mis tulevad kõrvalteedelt ja tänavatelt,” nentis Rüütelmaa.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.